Το περιστατικό με μία «τοξική» ασθενή, που προκάλεσε ασθένεια σε
23 μέλη του ιατρικού προσωπικού νοσοκομείου, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυστήρια στην ιστορία.Συνολικά 23 μέλη του ιατρικού προσωπικού είχαν σπασμούς και πάλευαν να αναπνεύσουν μετά τη θεραπεία της ασθενούς, που αργότερα πήρε το προσωνύμιο «η τοξική κυρία» και ενέπνευσε επεισόδιο της σειράς X Files.
Η Gloria Ramirez εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Riverside στη νότια Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 1994. Είχε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τελικό στάδιο και είχε ταχυπαλμία και δυσκολία στην αναπνοή.
Οι νοσοκόμες πήραν δείγμα αίματος από την ασθενή και αμέσως σήμανε συναγερμός. Παρατήρησαν ότι το αίμα είχε μία περίεργη μυρωδιά χημικού και περιείχε σωματίδια που έμοιαζαν με κρύσταλλο.
Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε μια λιπαρή γυαλάδα σε όλο το σώμα της Gloria Ramirez και μια περίεργη μυρωδιά σαν σκόρδο έβγαινε από το στόμα της. Λίγο αργότερα μία από τις νοσοκόμες που ήρθε σε επαφή με την ασθενή παραπονέθηκε ότι αισθάνεται το πρόσωπο της να καίει και λίγο μετά λιποθύμησε. Στο νοσοκομείο επικράτησε πανικός.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νοσοκομείο
Αμέσως μετά αρκετά μέλη του ιατρικού προσωπικού άρχισαν να μην αισθάνονται καλά και να ζαλίζονται. Πολλοί ανέφεραν ως συμπτώματα τρέμουλο, σπασμούς, δύσπνοια και περιόδους που οι αναπνοή τους σταματούσε εντελώς.
Το νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσε όλους τους άλλους ασθενείς στο πάρκινγκ. Η 31χρονη Gloria πέθανε λίγο αργότερα. Μία από τις νοσοκόμες που μετακίνησε την σορό της ανέφερε την ίδια αίσθηση καψίματος στο δέρμα της πριν κάνει εμετό. Ένας άλλο μέλους του προσωπικού κατέληξε στην εντατική και χρειάστηκε να χρησιμοποιεί πατερίτσες για μήνες.
Συνολικά, 23 από τους 37 μέλη του ιατρικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή με την Gloria αρρώστησαν. Από αυτά 5 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, παραμένει ένα μυστήριο γιατί ασθένησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν ήρθαν σε επαφή με την 31χρονη. Στο νοσοκομείο έγινε έρευνα για χημικά, αλλά δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος.
Η σορός της Gloria εξετάστηκε αλλά δεν υπήρξαν καταληκτικά συμπεράσματα. Η αιτία του θανάτου της αποδόθηκε στην καρδιακή αρρυθμία (ανώμαλος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός) που προκλήθηκε από τον καρκίνο τελευταίου σταδίου του τραχήλου της μήτρας.Η Gloria Ramirez. Πηγή: Wikimedia Commons
Οι θεωρίες για το τι συνέβη και οι… εξωγήινοι
Ωστόσο αρκετές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το τι ακριβώς συνέβη, συμπεριλαμβανομένης της εξήγησης να προκλήθηκε μαζική υστερία. Δηλαδή μια ψυχολογική κατάσταση που επηρεάζει ομάδες ανθρώπων με κοινό περιβάλλον. Επίσης υπήρξε και θεωρία για απαγωγή της 31χρονης από εξωγήινους.
Τα δύο σενάρια που θεωρούνται πιο κοντά στην αλήθεια-χωρίς να μπορεί κανείς να τα επαληθεύσει- θεωρούν ότι είτε οι συνθήκες στο νοσοκομείο ήταν επικίνδυνες είτε ήταν επικίνδυνες οι φαινομενικά «μη φυσιολογικές» ποσότητες διμεθυλοσουλφοξειδίου στο σώμα της Gloria.
Η οικογένειά της πιστεύει ότι φταίνε οι θάλαμοι του νοσοκομείου και ότι υπήρξε διαρροή δηλητηριώδους αερίου. Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι υπήρξε μία χημική αντίδραση από το αντιφλεγμονώδες τζελ που χρησιμοποιούσε η Gloria για να αντιμετωπίσει τον πόνο από τον καρκίνο. Το τζελ αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή και να προκάλεσε χημική αντίδραση με το οξυγόνο που χορηγήθηκε από τους γιατρούς στην 31χρονη. Έτσι δημιουργήθηκε η διμεθυλοσουλφόνη, η οποία μπορεί να πάρει την μορφή κρυστάλλων σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ίδιο σενάριο θεωρεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από τον απινιδωτή που χρησιμοποιήθηκε μετά την καρδιακή ανακοπή της Gloria θα μπορούσε να είχε μετατρέψει την διμεθυλοσουλφόνη σε θειικό διμεθυλεστέρα, ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο.
Το συγκεκριμένο αέριο όταν εισέλθει στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει παραλήρημα, σπασμούς και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Patrick M Grant, από το Κέντρο Ιατροδικαστικής Επιστήμης Livermore των ΗΠΑ εξήγησε ότι αυτή είναι μια πιθανή θεωρία.
«Αν και ο θειικός διμεθυλεστέρας δεν ανιχνεύθηκε σε καμία ανάλυση σχετική με αυτό το γεγονός, υπάρχουν εύλογες επιστημονικές εξηγήσεις για να εξηγηθεί αυτό το γεγονός. Οι περιγραφές των συμπτωμάτων των θυμάτων του προσωπικού του νοσοκομείου φαίνονται αρκετά συνεπείς με τις εκθέσεις σε θειικό διμεθυλεστέρα», ανέφερε ο Patrick M Grant.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου