Μετά από σχεδόν 70 χρόνια, οπότε και απαγορεύτηκε το αλκοόλ στο θεοκρατικό μουσουλμανικό βασίλειο
της Σαουδικής Αραβίας, άνοιξε στο Ριάντ το πρώτο κατάστημα που πουλά αλκοόλ στη χώρα.Αν και η άκρως συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη της πρώτης κάβας στη χώρα, ξένοι διπλωμάτες που ζουν στο Ριάντ φέρονται να είναι οι πρώτοι και πιθανότατα οι μόνοι πελάτες του καταστήματος που άνοιξε στην «διπλωματική συνοικία» της πρωτεύουσας.
Όπως ανέφεραν στο CNBC, είναι ένα ακόμη βήμα της χώρας στο δρόμο της εξωστρέφειας με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στα επόμενα χρόνια όταν το πετρέλαιο δεν θα μπορεί να συστηρήσει την οικονομία της χώρας.
Κανόνες για την αγορά αλκοόλ
Φυσικά η πρόσβαση στο αμαρτωλό αλκοόλ, που έχει απαγορευτεί από το 1952, είναι ελεύθερη μόνο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες οι οποίοι πρέπει να επικυρώσουν την εξουσιοδότηση τους μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Diplo.
Επίσης, δεν επιτρέπεται σε επισκέπτες ή άτομα κάτω των 21 ετών να συνοδεύουν εξουσιοδοτημένους επισκέπτες στο κατάστημα, απαγορεύονται αυστηρά οι φωτογραφίες του καταστήματος και από κινητά τηλέφωνα τα οποία πρέπει να παραμένουν στις τσέπες όσο κανείς βρίσκεται μέσα στο κατάστημα. Επίσης υπάρχει και όριο αγορών ανά μήνα και ανά άτομο.
Η μετά πετρελαίου εποχή
Οι φήμες πληθαίνουν εδώ και χρόνια ότι η Σαουδική Αραβία, που θεωρείται η πιο συντηρητική από τις μουσουλμανικές κοινωνίες, θα αναγκαζόταν να επιτρέψει τελικά το αλκοόλ στους ξένους διπλωμάτες και το προσωπικό των πρεσβειών ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας του να παρουσιάσει μια πιο μοντέρνα εκδοχή του φιλόδοξου σχεδίου Vision 2030 του πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Μια εκστρατεία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναμόρφωση της εικόνας της χώρας του Κόλπου, την προσέλκυση τουρισμού και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από το πετρέλαιο.
Το βασίλειο έχει δει μια σειρά φιλελευθέρων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο διάδοχος του θρόνου, όπως το να επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν και να λειτουργούν κινηματογραφικές αίθουσες και συναυλιακοί χώροι.
Διπλωματικό λαθρεμπόριο
«Είναι ένα μικρό βήμα για να ανοίξουμε τελικά τις πωλήσεις αλκοόλ σε μη μουσουλμάνους στη Σαουδική Αραβία, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους», είπε ένας Σαουδάραβας σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας.
Όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα απαγόρευσε δια ροπάλου την χρήση αλκοόλ είχε στηθεί ένα τεράστιο λαθρεμπόριο ποτών που διακινούνταν από τους διπλωμάτες.
Το ξένο προσωπικό των πρεσβειών που μπορεί να εισάγει αλκοόλ για να φυλάσσεται στους χώρους της πρεσβείας, είναι γνωστό στη Σαουδική Αραβία ότι συχνά εισάγει μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια το πουλά στη μαύρη αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου