Τι σημαίνει πραγματικά το να ξυπνάς μεταξύ 3:00 και 4:00 τα ξημερώματα μέσα στη νύχτα; Η επιστήμη απαντά.
Πρόσφατα το TikTok είχε γεμίσει με βίντεο χρηστών να εξηγούν γιατί φρικάρουν κάθε βράδυ που ξυπνούν στις 3:00 τα ξημερώματα, με τον ύπνο τους να διακόπτεται την ίδια ώρα, κάθε βράδυ χωρίς κανένα λόγο. Όσοι έχουμε δει τον Εξορκισμό της Έμιλι Ρόουζ (συνεννοηθήκαμε, ε;) μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν χωνεύεται ακριβώς καλά όλο αυτό. Ωστόσο, τι ακριβώς λέει η επιστήμη;
Το ξύπνημα στη μέση της νύχτας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς, αλλά το να ξυπνά κανείς συστηματικά μεταξύ 3 π.μ. και 4 π.μ. κάθε βράδυ θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων. Ναι. Αυτές οι συγκεκριμένες ώρες, που αναφέρονται συχνά ως “ώρα της μαγείας”, μπορεί να είναι εκνευριστικές, μόνο που οι λόγοι που οδηγούν σε ξύπνημα σε αυτές τις ώρες, περισσότερο επιστημονικοί είναι, παρά μεταφυσικοί.
Ο Greg Murray, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας, ρίχνει φως στο φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Murray, το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες του ύπνου μας. Αν και το στρες δεν προκαλεί απαραιτήτως συχνότερες αφυπνίσεις μέσα στο βράδυ, μπορεί να κάνει τα άτομα να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των διακοπών.
Σε ένα άρθρο του 2021 για το The Conversation, ο Murray αναλύει: “Φυσιολογικά, ξυπνάμε αρκετές φορές κάθε βράδυ, ειδικά κατά το δεύτερο μισό. Υπό κανονικές συνθήκες, παραμένουμε ανυποψίαστοι για αυτές τις αφυπνίσεις. Ωστόσο, το άγχος μπορεί να μετατρέψει αυτές τις σύντομες στιγμές σε περιόδους πλήρους συνείδησης”.
Για την Aneesa Das, υποδιευθύντρια στο Ohio State Wexner Medical Center, η συνέπεια στο ξύπνημα, τη ίδια ώρα κάθε βράδυ, μπορεί να αποδοθεί στους κύκλους του ύπνου μας. “Ο ύπνος μας εναλλάσσεται μεταξύ ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και ύπνου μη-REM κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε στάδιο του ύπνου έχει διαφορετικά επίπεδα εγρήγορσης”, εξηγεί.
Αν το άγχος είναι ο λόγος αυτών των αφυπνίσεων, υποτίθεται πως η διατήρηση μιας λίστα εργασιών, μιας check list, μπορεί να χαρίσει μια ανακούφιση από το στρες. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση για όλους, γιατί το άγχος δεν προκαλείται πάντοτε από πρακτικά ζητήματα. Η Stephanie Romiszewski, ειδική σε θέματα ύπνου και διευθύντρια της Sleepyhead Clinic, συμβουλεύει όσους αντιμετωπίζουν επίμονες διαταραχές ύπνου να συμβουλευτούν έναν γιατρό. Το να αναζητήσει κανείς επαγγελματική συμβουλή μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν βαθύτερων προβλημάτων που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο.
Γενικώς, η κατανόηση των λόγων που οδηγούν στην αφύπνιση την ίδια ώρα μέσα στη νύχτα μπορεί να προσφέρει έναν αξιόπιστο οδηγό σε περισσότερη άνεση και καλύτερο, ποιοτικότερο ύπνο. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και την υπενθύμιση του σώματός μας ότι το στρες ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας επηρεάζει τους φυσικούς κύκλους ύπνου, αλλά κυρίως πως υπάρχουν λύσεις και τρόποι να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να απολαύσουμε έναν αδιάκοπο νυχτερινό ύπνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου