Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 22, 2024

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ τον 4ο αιώνα.

Μέχρι αρχές 4ου αιώνα οι χριστιανοί δεν ηταν παραπάνω απο το 10% του πληθυσμού της Αυτοκρατοριας

(γυρω στα 6 εκατομμύρια) , γύρω στο 350 (μέσα 4ου ) ξεπέρασαν τα 30 (56.5%

Πηγή : The Rise of Christianity, Rodney Stark),δλδ 30 χρόνια ΠΡΙΝ το Μ.Θεοδόσιο και το διάταγμα του 380 . Πως το κατάφεραν αυτο? Και κυρίως γιατι δεν υπήρξε αντίδραση απο τους ανταγωνιστές τους παγανιστές? Υπήρχε πλήθος παγανιστών Dux και Comes και φυσικά απλών στρατιωτών που μπορούσαν να αντιδράσουν (μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα), ΓΙΑΤΙ δε το έπραξαν?Ουτε μια σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο για την επικράτηση του πολυθεϊσμού. Η επικράτηση του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή έγινε κατόπιν συγκρούσεων και πολύ αίματος – μάχη Ιερομύακα 636 (κατα ρωμαίων) .μάχη Xαζίρ 637 (κατά ρωμαίων), μάχη Ηλιούπολις 640 (κατα ρωμαίων) , μάχη Αλ-Καντισίγια 636 (κατα περσών) , μάχη της Χίρα 633 (κατα περσών) μάχη Ναχαβάντ 642(κατά περσών),μάχη του Νισαπούρ 652 (κατα περσών) και πλήθος ακόμα συγκρούσεων ανάμεσα στους άραβες μουσουλμάνους και ρωμαϊους χριστιανούς & πέρσες ζωροάστρες για 20 σχεδόν χρονια (633–651). Γιατι δεν είδαμε να γίνεται κάτι ανάλογο με την επικράτηση του Χριστιανισμού? Οι παγανιστές της εποχής ηταν αδιάφοροι και επι της ουσίας άθεοι που τυπικά “λάτρευαν” τους “θεούς” ενω οι χριστιανοί ηταν πολύ πιο πιστοί και έτοιμοι θα δώσουν τις ζωές τους για τη Πίστη τους (αποδεδειγμένα εδω και τρεις αιώνες πριν) .

Μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων (313) ο αριθμός των χριστιανών εκτοξεύτηκε αφου υπήρχε ανεξιθρησκεία και σταδιακά οι χριστιανοί έγιναν πλειοψηφία χωρίς να υπάρξουν εμφύλιες συγκρούσεις ,και κυρίως οι κάτοικοι του ανατολικού ελληνόφωνου τμήματος . Και ενώ έχουμε ολόκληρη λεγεώνα(θηβαϊκή) το 286 να δίνει τη ζωή της για το Χριστό μαζί με τον διοικητή της Άγιο Μαυρίκιο και να μαρτυρούν απο τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό και χιλιάδες ακόμα χριστιανούς μάρτυρες απο την άλλη ουτε κατα διάνοια έχουμε κατι αντίστοιχο απο τους παγανιστές της εποχής. Ο ίδιος ο Ιουλιανός μας περιγράφει την αδιαφορία των παγανιστών της εποχής του και τον μικρό αριθμό τους στο ανατολικο ελληνόφωνο τμήμα.

Η μονη εμφύλια σύγκρουση με κάποια θρησκευτική (και πολιτική βέβαια) χροιά έγινε στο Φρίγδο ποταμό το 394 ανάμεσα στις δυνάμεις του ανατολικού χριστιανικού ελληνόφωνου τμήματος του Μ.Θεοδόσιου και του δυτικού παγανιστικού λατινόφωνου του Ευγένιου. Η μάχη έληξε με συντριβή του Ευγένιου και επικράτηση του Μ.Θεοδόσιου. Στο δυτικό τμήμα υπήρχαν αρκετοί ακομα παγανιστές, στο ανατολικό ομως ηταν μια μειοψηφία ήδη δεκαετίες πριν , και το 394 ηταν αργά πια, το ποτάμι δε γύριζε πίσω, οπως και με τον Ιουλιανό 30 χρονια πριν ετσι και με τον Ευγένιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου