Η κιθάρα είναι το πάθος του Κρίστιαν Νόλαν, αλλά και εργαλείο της δουλειάς. Όταν ο επαγγελματίας κιθαρίστας άρχισε να νιώθει μια αδυναμία στην εκτέλεση των καθηκόντων του (το αριστερό χέρι δεν τον ‘άκουγε’), πήγε στον γιατρό.
Η διάγνωση ήταν όγκος (γλοίωμα) στο δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Κοντά στην περιοχή που ελέγχει την κίνηση του αριστερού χεριού.
Η επέμβαση προγραμματίστηκε για 10 ημέρες αργότερα.
Τον ρώτησαν αν ήθελε να μείνει ξύπνιος και να παίζει κιθάρα, ενόσω οι χειρουργοί τακτοποιούσαν το θέμα του.
Νόμισε ότι του κάνουν πλάκα.
Κατάλαβε πως πρόταση είναι πραγματική, όταν του εξήγησαν πως όταν ο όγκος είναι κοντά ή πάνω σε κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου (σε κάποιο που ελέγχει την ικανότητα της ομιλίας ή της κατανόησης της γλώσσας ή της κίνησης) οι ειδικοί προτιμούν να είναι σε εγρήγορση ο ασθενής, προκειμένου να λαμβάνουν ανατροφοδότηση όσων συμβαίνουν, σε real time.
Η ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
Όπως εξήγησε ο Δρ Ricardo Komotar, νευροχειρουργός εγκεφάλου και όγκων, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center στο Μιάμι «το πλάνο μας για τη χειρουργική επέμβαση ήταν να μείνει ξύπνιος και να παίζει κιθάρα, ενώ εμείς αφαιρούμε τον όγκο. Θα τον εξετάζαμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν τραυματίζαμε το μέρος που ελέγχει την κίνηση του χεριού.
Η δοκιμή της κίνησης του χεριού θα γινόταν λοιπόν, με το να παίζει κιθάρα».
Το πρώτο βήμα ήταν η αναισθησία, ώστε να αρχίσει η ανοιχτή κρανιοτομή. Μετά τον ξύπνησαν και μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του, του έδωσαν μια κιθάρα, για να αρχίσει την πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμφάνιση της ζωής του.
Όπως ο Νόλαν έπαιζε Deftones, οι γιατροί μπορούσαν να προστατεύσουν τη χειρωνακτική του επιδεξιότητα, όπως αφαιρούσαν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του όγκο.
Σήμερα ο νεαρός άνδρας συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά έχει ξαναρχίσει να παίζει κιθάρα για τη διασκέδαση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου