Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 29, 2024

«Αναγκαστıκό» ρεπό στα σουβλατζίδıκα λόγω έλλεıψης εργαζομένων

Η έλλειψη εργαζομένων και κυρίως εκείνων που γνωρίζουν την «τέχνη»

για την παρασκευή του πιο δημοφιλούς εδέσματος των Ελλήνων, οδηγεί πολλά σουβλατζίδικα σε… αναγκαστικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας τους.

«Σχεδόν όλα τα σουβλατζίδικα, αυτή τη στιγμή, έχουν βάλει αγγελία για αναζήτηση προσωπικού. Αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στο να βρούμε τυλιχτές, κυρίως, που γνωρίζουν την ”τέχνη” στο σουβλάκι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζήτηση από τους πελάτες παραμένει υψηλή, πολλά καταστήματα, αδυνατώντας να καλύψουν τις παραγγελίες, παίρνουν την απόφαση να κλείσουν μία ημέρα την εβδομάδα» σημειώνει στο CNN Greece, o πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελουσούλης.


To συγκριμένο ζήτημα δεν αφορά βεβαίως μόνο τα σουβλατζίδικα αλλά γενικότερα τον κλάδο της εστίασης – όπως επίσης και άλλους κλάδους της οικονομίας- ενώ γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που πολλοί εργαζόμενοι μετακινούνται στα νησιά προκειμένου να δουλέψουν για σεζόν. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η φύση της δουλείας, που γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες μέσα στα ψητοπωλεία. Παράλληλα, αρκετοί «παλιοί» επαγγελματίες που γνωρίζουν την «τέχνη», κάποια στιγμή αποχωρούν ενώ οι νεότεροι σε ηλικία, δεν δείχνουν ενδιαφέρον να τη μάθουν.


Στο ερώτημα εάν η παροχή υψηλότερων αμοιβών από πλευράς των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι κίνητρο για τους εργαζόμενους ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις ο κ. Αγγελουσούλης απαντά πως ειδικά για τη θέση του τυλιχτή, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι μισθοί είναι ήδη υψηλότεροι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες θέσεις στα καταστήματά τους. Σε συνδυασμό, όπως σημειώνει, με το αυξημένο κόστος λειτουργίας στο οποίο καλούνται να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις, λόγω του κόστους ενέργειας καθώς και των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, τα περιθώρια για μεγαλύτερες αμοιβές, στενεύουν. Έτσι πολλοί επαγγελματίες, αναζητώντας λύση, προτιμούν να μειώσουν τις μέρες ή τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου