Ο χρόνος και η αναβάθμιση του αστικού τοπίου της έχουν κάνει αγνώριστες ακόμα και τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, τους πολυσύχναστους δρόμους και τα εμβληματικά κτίριά της.
Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα δεις πως, είτε μένεις χρόνια στην πόλη είτε δηλώνεις βέρος Αθηναίος, είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιες περιοχές και ποια σημεία της Αθήνας απεικονίζονται στην κάθε φωτογραφία καθώς το πώς έμοιαζαν πριν από 50 ή και παραπάνω χρόνια δεν έχει καμία σχέση με σήμερα.
Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.Αναγνωρίζεις ποια περιοχή της Αθήνας φαίνεται στην εικόνα;
– Σύνταγμα
Κολωνάκι
– Μοναστηράκι
Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;
Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.
Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία φαίνεται η πλατεία Συντάγματος προς την πλευρά της οδού Εμού και του ξενοδοχείου GRAND HOTEL D ANGLETERRE. Σε πρώτο πλάνο τα τραπζάκια του καφενείου Ζαροβίτη που στεγαζόταν στο ισόγειο της οικίας Κορομηλά και τα περίπτερα της πλατείας.
Η φωτογραφία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη.
Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και έλαβε το όνομά της από το Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας λόγω της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.
Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης που την περιβάλλουν είναι η Βουλή, το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία κ.α.
Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Μέχρι εκείνη την εποχή, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια ενώ το βόρειο μέρος, όπου συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και η Βουλή, θεωρούνταν εκτός ορίων πόλεως, καθώς το τείχος του Χασεκή χώριζε την περιοχή στα δύο. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή υπήρχε η περίφημη πηγή της Μπουμπουνίστρας, η οποία πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και πήρε το όνομά της από την ορμητικότητα και τον δυνατό θόρυβο που έκανε το νερό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου