του Ευθ. Π. Πέτρου,
εφημερίδα «Εστία»
Πριν καν συμπληρώσει δωδεκάμηνο στον προεδρικό θώκο της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε και τις τελευταίες ελπίδες των πατριωτικών στοιχείων της Μεγαλονήσου που προσέβλεπαν σε αυτόν ως υπερκομματικό ηγέτη που θα ανελάμβανε την προσπάθεια για να επανατεθούν οι βάσεις για την επίλυση του Κυπριακού με γνώμονα τα ευρύτερα συμφέροντα του ελληνισμού.
Εν τέλει με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε αυτήν την εβδομάδα έδειξε ότι ευθυγραμμίζεται και αυτός με την γενικότερη πολιτική που οδηγεί στην λύση την οποία θα επιβάλλει η Τουρκία. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι ο ανασχηματισμός αυτός αποτελεί την «ταφόπλακα» του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος Κύπρου αφού απομακρύνεται από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ο τελευταίος υπέρμαχός του.
Μπορεί να άλλαξαν εννέα μέλη της κυπριακής κυβερνήσεως, το βασικό στοιχείο του ανασχηματισμού όμως είναι ότι άλλαξε η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Αμύνης. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας απομακρύνθηκε πληρώνοντας την επιμονή να προχωρήσει στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ η θέσις του για την αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, ενοχλούσε όπως φαίνεται κάποιους κύκλους στην Αθήνα που προωθούν την συνδιαλλαγή με την Τουρκία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κατά τις βουλές της Αγκύρας.
Μιχάλης Γιωργάλλας
Μη αναγνωρίζοντας δηλαδή την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλορίζου στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει μια τουρκική «σφήνα» ανάμεσα στις θαλάσσιες ζώνες συμφερόντων Ελλάδος και Κύπρου διαρρηγνύοντας την ενότητα των θαλασσών των δύο ελληνικών κρατών.
Απεναντίας ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είναι ακριβώς η σύνδεσις των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου καθ’ ον τρόπον συνδέονται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και οι αντίστοιχες ζώνες ευθύνης ερεύνης και διασώσεως. Διακαής πόθος της Τουρκίας είναι να καταστεί η ιδία κυρίαρχος παίκτης στην ανατολική Μεσόγειο ανατρέποντας αυτήν την κατάσταση.
Υπάρχουν πληροφορίες συμφώνως προς τις οποίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την Κυβέρνηση των Αθηνών επί του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απομάκρυνση του κ. Γιωργάλλα ήσαν αφόρητες. Και δεν εκπορεύονταν από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στις συνομιλίες που έγιναν με τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του στην Αθηνά, επιμελώς απεφεύχθη κάθε αναφορά στην Κύπρο. Η Κυβέρνησις ξεχνά ότι η Ελλάς είναι εγγυήτρια δύναμις για την Μεγαλόνησο. Επίσης δεν θα βρεί κανείς αναφορά στο Κυπριακό στις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου με μοναδική εξαίρεση τον υπουργό Εθνικής Αμύνης.
Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης όμως φαίνεται να αναζητεί την οποιαδήποτε λύση θα επεβάλλετο από την Τουρκία, οπότε και για αυτόν η στάσις του υπουργού του επί της Αμύνης ήταν διπλός πονοκέφαλος. Αφ’ ενός ο κ. Γιωργάλλας υπεγράμμιζε την ανάγκη να θέτει η Λευκωσία στην Αθήνα το ζήτημα της επανενεργοποιήσεως του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αφ’ ετέρου δε είχε εισηγηθεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξοπλισμών, το πρώτο ουσιαστικό τέτοιο πρόγραμμα από το 2005 οπότε είχαν γίνει οι τελευταίες ουσιαστικές αγορές πολεμικού υλικού από την Εθνική Φρουρά.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να γίνει ανασχηματισμός πριν την εκπνοή του πρώτου 18μήνου της θητείας του. Εν τέλει τον έκανε πριν εκπνεύσει καν το 12μηνο.
Νέος υπουργός αμύνης ορίσθηκε ο Βασίλης Πάλμας, ένας πολιτικός προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου, του οποίου είχε διατελέσει και εκπρόσωπος. Κάποιοι στην Λευκωσία θεωρούν ότι πρόκειται για ειρωνεία..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου