Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 22, 2024

Η πιο φεμινιστική ταινία όλων των εποχών


Σιγά σιγά, η αφήγηση με γνώμονα τη γυναικεία υπόσταση κερδίζει έδαφος στο Χόλιγουντ και παρόλο που ακόμα

τα σκήπτρα ανήκουν στους άντρες, έχουν γίνει ορισμένες αξιέπαινες προσπάθειες να προβληθεί η γυναικεία σκοπιά.



Στον απόηχο του #MeToo, υπάρχουν ορισμένες καλές απόπειρες, από τους πρόσφατους θριάμβους των Όσκαρ, του Nomadland της Jane Campion και της Chloé Zhao και Michelle Yeoh, Everything Everywhere All At Once, μέχρι την ανατρεπτική αντιμετώπιση της Barbie της Greta Gerwig.


Ιδού η αλήθεια, όμως: ενώ δε λάμβαναν πάντα την αναγνώριση που τους αξίζει – και έπρεπε να ανεχτούν κακές συμπεριφορές – εξαιρετικές γυναίκες ασχολούνται με τη δημιουργία ταινιών από τότε που ξεκίνησε ο κινηματογράφος.



Εδώ εντοπίζουμε την πιο φεμινιστική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με το IMdB.
Agora (2009)



Η Αγορά είναι μια αγγλόφωνη ισπανική ιστορική δραματική ταινία του 2009 σε σκηνοθεσία Alejandro Amenábar και σενάριο Amenábar και Mateo Gil. Στη βιογραφική ταινία πρωταγωνιστεί η Rachel Weisz ως Υπατία, μια μαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος στα τέλη του 4ου αιώνα στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο, η οποία ερευνά τα ελαττώματα του γεωκεντρικού Πτολεμαϊκού συστήματος και του ηλιοκεντρικού μοντέλου που το αμφισβητεί. Περικυκλωμένη από θρησκευτικές αναταραχές και κοινωνικές αναταραχές, η Υπατία αγωνίζεται να σώσει τη γνώση της κλασικής αρχαιότητας από την καταστροφή. Ο Max Minghella συμπρωταγωνιστεί ως Davus, ο σκλάβος του πατέρα της Υπατίας και ο Oscar Isaac ως μαθητής της Υπατίας, και αργότερα έπαρχος της Αλεξάνδρειας, Ορέστης.

Η ιστορία χρησιμοποιεί ιστορική φαντασία για να αναδείξει τη σχέση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης εκείνη την εποχή, εν μέσω της παρακμής του ελληνορωμαϊκού πολυθεϊσμού και του εκχριστιανισμού της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής. Ο τίτλος της ταινίας πήρε το όνομά της από την αγορά, έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης στην αρχαία Ελλάδα. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τον Fernando Bovaira και γυρίστηκε στη Μάλτας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2008.



Το Agora προβλήθηκε στην Ισπανία στις 9 Οκτωβρίου 2009 και έγινε η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις της χρονιάς για τη χώρα. Η ταινία έλαβε συνολική βαθμολογία έγκρισης 53% από την Rotten Tomatoes και επτά βραβεία Goya στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Τιμήθηκε με το βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους του Ιδρύματος Alfred P. Sloan στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Hamptons.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου