Το αρνί και γενικά το κρέας είναι άφθονο στα μέρη μας γι’ αυτό και αποτελεί βασικό υλικό σε πολλά παραδοσιακά πιάτα της περιοχής μας.
Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που συνηθίζεται στην Αιτωλοακαρνανία είναι το ψήσιμο του αρνιού. Όταν όμως δεν έχουμε όρεξη να ψήσουμε και να μπλέξουμε με σούβλες, υπάρχει η εναλλακτική του φούρνου που πάντα αποτελεί μια φοβερή επιλογή.
Πάντα υπάρχει η σίγουρη και δοκιμασμένη λύση του ψησίματος στη λαδόκολλα. Ένας τέλειος τρόπος μαγειρέματος του αρνιού! Απλά το αρνάκι σιγοψήνεται και το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά είναι αυτό που λέμε «λουκούμι»!
Το γνωστό μας κλέφτικο, αλλά και το εξοχικό και το γιούλμπασι, είναι εκδοχές αυτού του ψησίματος, μόνο που περιέχουν συνήθως τυρί, προσθήκη που κάνει το φαγητό πιο πλούσιο και πιο βαρύ, αλλά όχι πιο νόστιμο, αφού το κρέας είναι αρκούντως γευστικό ως έχει.
Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή από το Μεσολόγγι που μοιράστηκε η Αλεξάνδρα Μούσα στο in.gr και που τονίζει ότι της την έμαθε η μητέρα της, παλιά νοικοκυρά με εμπειρία στα τοπικά φαγητά.
Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο
500γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι
4 φύλλα λαδόκολλας
1 λεμόνι
6 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
Πλένω καλά το κρέας, και το αλείφω καλά με το χυμό λεμονιού. Το χαρακώνω με το μαχαίρι, μπήγω τις σκελίδες σκόρδο και το βουτυρώνω. Στη συνέχεια, φτιάχνω το μείγμα με λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, και περιχύνω καλά το κρέας. Βουτυρώνω τη λαδόκολλα ακουμπάω πάνω της το μπούτι και από πάνω βάζω το τυρί. Τυλίγω καλά διπλώνοντας τα πλαϊνά και δένω σφιχτά με σπάγκο λιναρένιο. Τοποθετώ το κρέας σε ταψί και ψήνω στο φούρνο για περίπου 2 ώρες στους 180-200 βαθμούς Κελσίου. Όταν το βγάλω από το φούρνο, χαράζω τη λαδόκολλα σταυρωτά να ανοίξει και το σερβίρω σε πιατέλα όπως είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου