Νέο μυστήριο για το Σινικό Τείχος – Ανακαλύφθηκαν περίεργα κενά τμήματα που ίσως ανατρέπουν τον λόγο ύπαρξής του
Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν το “Μογγολικό τόξο” του Σινικού Τείχους της Κίνας ανακάλυψαν ότι τα μεγάλα κενά τμήματα δεν ήταν αποτέλεσμα καταστροφής, υποβάθμισης ή διάβρωσης. Αντίθετα τα τμήματα αυτά του τείχους δεν χτίστηκαν ποτέ. Γι’ αυτό και προκύπτει ένα νέο μεγάλο μυστήριο για την κατασκευή του.
Μια εξήγηση που έδωσαν οι αρχαιολόγοι είναι ότι τα τμήματα λείπουν επειδή οι Κινέζοι οικοδόμοι εργάζονταν βιαστικά, εν μέσω ανησυχιών για την απειλή που αποτελούσε η άνοδος στην εξουσία του Τζένγκις Χαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Field Archaeology στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το Μογγολικό Τόξο -που εκτείνεται από τη βόρεια Κίνα μέσα στη Μογγολία- κατασκευάστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα. Δηλαδή κατασκευάστηκε πολύ νωρίτερα από τα πιο διάσημα τμήματα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη δυναστεία Τζιν (1115-1234). Ωστό αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Το μυστήριο για το Σινικό Τείχος
Το τμήμα αυτό του τείχους και ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε αποτελεί ένα διαρκές μυστήριο. Η δομή του είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από το τείχος της εποχής Μινγκ. Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι σε ορισμένα σημεία, η τάφρος ήταν το πιο τρομερό μέρος της δομής και το τείχος ήταν συχνά στην πραγματικότητα ένας σωρός από πακτωμένο, σκαμμένο χώμα.
Ιστορικά έγγραφα της εποχής – γύρω στο 1200, λίγο πριν από την εισβολή του Τζένγκις Χαν στην αυτοκρατορία των Τζιν το 1211 κάνουν λόγο για γρήγορη κατασκευή ενός «αμυντικού τμήματος τείχους».
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό αναφερόταν σε ένα διαφορετικό τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας, αλλά θα μπορούσε επίσης να αναφέρεται στο Μογγολικό Τόξο. Η ιδέα ότι το Μογγολικό Τόξο χτίστηκε βιαστικά για να προστατεύσει την Κίνα από τις στρατιές των Μογγόλων διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Κινέζο ιστορικό Wang Guowei πριν από 100 και πλέον χρόνια. Η έρευνα της ομάδας του θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη αρχαιολογική απόδειξη που θα υποστήριζε αυτή τη θεωρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου