Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 19, 2024

Χταπόδι με πράσινα φασολάκια


 Φαγητό νηστίσιμης περιόδου, όταν υπάρχει κατάλυση ελαιολάδου. Συνοδεύεται με σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα.

Υλικά για 4-6 άτομα

1 μέτριο χταπόδι

1 κ. πράσινα φασολάκια καθαρισμένα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

½ ποτήρι ξίδι

½ ποτήρι ελαιόλαδο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι


Για το χταπόδι

1 φύλλο δάφνη

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Μια πρέζα πάπρικα

1 κ.σ. κόκκους πιπέρι


Εκτέλεση

Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό το χταπόδι και τις βεντούζες του. Σε κατσαρόλα με νερό αρκετό που σκεπάζει το χταπόδι ρίχνουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, πάπρικα και πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά ζεματάμε το χταπόδι για περίπου 30 λεπτά.


Αποσύρουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μερίδες.


Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, σκόρδο, πελτέ, μαϊντανό, σέλινο, φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 λεπτά, σβήνουμε με το ξίδι, ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα φασολάκια, την ντομάτα, το χταπόδι, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και το καπάκι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.


ΤΙΠ: Ιδανικό σκεύος είναι η πυρίμαχη κατσαρόλα ή η γάστρα, όπου μπορεί να μαγειρευτεί το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου