Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 19, 2024

Βομβαρδισμός της Δρέσδης: Έγκλημα και τιμωρία ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;

Έγκλημα και τιμωρία ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ισχυρίζονται οι Γερμανοί; Ποιοι; Οι Γερμανοί!

Για χρόνια μετά, τα πληρώματα των αεροσκαφών θυμούνταν πόσο περίεργη ήταν η αίσθηση της θερμότητας από την καιόμενη πόλη ακόμα και εκεί, στο ύψος των δυόμιση χιλιάδων μέτρων. Ακόμα και από κει επάνω είχαν συνειδητοποιήσει πως η φωτιά από κάτω έκαιγε με πρωτοφανή μανία.

Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου του 1945, συμμαχικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη άρχισαν τον ανηλεή βομβαρδισμό της γερμανικής πόλης της Δρέσδης, μια επιδρομή τόσο καταστροφική που κατέληξε να είναι το σύμβολο των δεινών που υπέστη ο γερμανικός λαός από τους Συμμάχους.
 

Ή Δρέσδη ήταν γνωστή ως η «κοσμηματοθήκη» της Ευρώπης αφού ήταν έδρα των βασιλέων της Σαξονίας, στολισμένη με κτίρια κλασικού ρυθμού και μπαρόκ, φημισμένη για την καλλιέργεια των τεχνών της μουσικής, της φιλοσοφίας αλλά και για τα λαμπερά παλάτια και τους ναούς της. Μέχρι τις αρχές του 1945, ή Δρέσδη ήταν γεμάτη πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους Ρώσους που επέλαυναν στα ανατολικά. Οι Ρώσοι ήταν που παρότρυναν τους Συμμάχους και ο Τσώρτσιλ αποφάσισε να ισοπεδωθεί η Δρέσδη, για να «διακόψουν τις επικοινωνίες και τη ροή των στρατιωτών προς το ανατολικό μέτωπο» αλλά και να δείξουν- κυρίως- στους Ρώσους ότι και οι Σύμμαχοι ήταν ικανοί για όλα. Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη και περισσότερα από 700 βομβαρδιστικά αεροπλάνα τάραξαν τη νυχτερινή ησυχία. Αρχικά έπεσαν 500 τόνοι ισχυρών εκρηκτικών και από πίσω ακολούθησαν 200.000 εμπρηστικές βόμβες που δημιούργησαν μια πύρινη Κόλαση. Μετά τρεις ώρες έπεφταν βόμβες 1800 τόνων. Τις επόμενες 2 ημέρες, 500 αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν ξανά την ήδη καιόμενη πόλη. Η πύρινη καταιγίδα κατέστρεψε περίπου 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Δρέσδης. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν ήταν ανατριχιαστικές: το γυαλί έλιωνε, οι άνθρωποι εξαφανίζονταν από τις φλόγες και οι μανιασμένοι άνεμοι που προκάλεσε η φωτιά έκαναν την κατάσταση σαν σε υψικάμινο. Υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν γύρω στους 25.000 άνθρωποι. Οι Σύμμαχοι ισχυρίζονταν πως η Δρέσδη ήταν ένας βιομηχανικός και στρατιωτικός στόχος ζωτικής σημασίας. Οι Γερμανοί αποκάλεσαν τον βομβαρδισμό ένα φρικτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας· είχαν σπείρει ανέμους και τώρα θέριζαν θύελλες. Ας πρόσεχαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου