Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 20, 2024

Οι φύλακες-άγγελοι των θαλάσσιων χελωνών: Το CNN Greece στο νοσοκομείο «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στον πλανήτη μας εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα απειλούνται με

εξαφάνιση λόγω τραυματισμών, εμπλοκής σε δίχτυα, αγκίστρια και από ταχύπλοα σκάφη, ενώ οι παραλίες ωοτοκίας συρρικνώνονται εξαιτίας της άναρχης δόμησης.


Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ» λειτουργεί από το 1994 στη Γλυφάδα Αττικής, δίπλα στη θάλασσα, και σκοπός του είναι η περίθαλψη και αποθεραπεία τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών και η επανένταξή τους στη θάλασσα.


Έχει την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο.

 

 
Με τις δράσεις του «ΑΡΧΕΛΩΝ» εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) και την Πελοπόννησο (Κοτύχι, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Ρωμανός, Κορώνη, Λακωνικός Κόλπος, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία).

untitled-6.jpg

Οι εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» επί το έργον.Photo: Νίκος Ραζής
Ο υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης «ΑΡΧΕΛΩΝ» Δημήτρης Φυτίλης.Photo: Νίκος Ραζής
Οι θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπτονται στο κέντρο έχουν την απόλυτη φροντίδα των εθελοντών και τον υπεύθυνων του «ΑΡΧΕΛΩΝ».Photo: Νίκος Ραζής
Mέσα από ακτινογραφίες το ιατρικό προσωπικό του «ΑΡΧΕΛΩΝ» μπορεί να διαπιστώσει γρήγορα τους κινδύνους που διατρέχει η θαλάσσια χελώνα που έχει έρθει στο κέντρο.Photo: Νίκος Ραζής
Στην είσοδο του κέντρου οι υπέυθυνοι έχουν τοποθετήσει σε βάζα κάθε λογής επιίνδυνο αντικείμενο που υπάρχει στη θάλασσα. Από διαφόρων ειδών αγκίστρια μέχρι πλαστικά και θανατηφόρα υγρά.Photo: Νίκος Ραζής
Οι δεξαμενές που φυλάσσονται οι θαλάσσιες χελώνες.Photo: Νίκος Ραζής


Εκεί διασφαλίζεται:Η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών.
Η προστασία των φωλιών που κάποιες χρονιές υπερβαίνουν τις 5.500.
Η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα.
Επίσης, στις παραλίες ωοτοκίας, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία ορισμένες φωλιές που κινδυνεύουν από πλημμυρισμό ή φωτορύπανση για να εκκολαφθούν με ασφάλεια και τοποθετούν προστατευτικό κάλυμμα για να αποφεύγεται.
η ποδοπάτηση των φωλιών από επισκέπτες και η θήρευσή τους από άγρια ζώα.

Ο Σύλλογος συνέχισε το 2023 να περιθάλπει τις τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Σημειώθηκαν 45 νέες αφίξεις. Οι περισσότερες ήταν Καρέτα-Καρέτα και μεταξύ τους υπήρχε και μια πράσινη χελώνα, ενώ 22 αποθεραπευμένες χελώνες επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Ωκεανογράφος και υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης «ΑΡΧΕΛΩΝ» Δημήτρης Φυτίλης μίλησε στο CNN Greece για το έργο του συλλόγου, τη διαδικασία φροντίδας των θαλάσσιων χελωνών που φτάνουν στον χώρο αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η κλιματική αλλαγή για την επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου