Βασισμένο στο ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα, το μνημείο του 19ου αιώνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βόρειας Αγγλίας.
Στην κορυφή ενός λόφου κοντά στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, βρίσκεται ένα μάλλον ασυνήθιστο μνημείο που η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό ναό.
Το μνημείο Πένσo αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους επισκέπτες και τους τουρίστες της περιοχής εδώ και γενιές. Σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξοθέατα της βορειοανατολικής Αγγλίας, ενώ εμφανίζεται ακόμη και στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Σάντερλαντ. Yπολογίζεται πως προσελκύει περίπου 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.
Γνωστός ως Radical Jack, ο Λάμπτον πέθανε το 1840 σε ηλικία 48 ετών, γεγονός που ώθησε την κοινότητα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανέγερση του μνημείου, το οποίο εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στις 28 Αυγούστου 1844, ενώ ήταν μερικώς ολοκληρωμένο, ο Τόμας Ντάντας, Β΄κόμης του Ζέτλαντ τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο, σε μια τελετή μασονίας που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες θεατές.
Ενα... αντίγραφο του Ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (Θησείο)
Βασισμένο στο ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα, το μνημείο έχει ύψος 21 μέτρα, μήκος 30,5 μέτρα και κίονες πλάτους άνω των 2 μέτρων. Είναι ένας τετράπλευρος ναός δωρικού ρυθμού κατασκευασμένος από τοπικό αμμόλιθο, με δεκαοκτώ κίονες -επτά κατά μήκος των μακρύτερων πλευρών του και τέσσερις κατά μήκος των κοντύτερων, χωρίς στέγη ή cella (εσωτερικό θάλαμο).
Από την κορυφή του μπορεί κανείς να δει μέχρι τους λόφους του Κλίβελαντ στα νότια και τα υψίπεδα Τσέβιτς στα βόρεια που απλώνονται στα αγγλο-σκωτσέζικα σύνορα μεταξύ του Νορθάμπερλαντ και Σκωτίας. Το μνημείο είναι ορατό από απόσταση 80 χιλιομέτρων.
To μνημείο ανήκει στον Οργανισμό Διαχείρισης Προστατευμένων Τοποθεσιών της Βρετανίας από το 1939 και είναι διατηρητέο κτίσμα κατηγορίας Ι.
Ο Τζεντ Πάρκερ, που εργάζεται ως εθελοντής που φροντίζει την τοποθεσία, δήλωσε: «Η τάση εκείνη την εποχή (σ.σ μέσα 19ου αιώνα) ήταν να ανακαλύπτουν και να αντιγράφουν ό,τι είχαν κάνει οι αρχαίοι, ιδίως στην Ελλάδα και τη Ρώμη».
Πρόσθεσε: «Όλοι αναφέρονται σε αυτό σαν να βλέπουν ότι επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο, σημαντικό αξιοθέατο. Και ακόμη και η μαυρίλα σε αυτό αντανακλά την ιστορία της εξόρυξης του άνθρακα. Δεν έχει καθαριστεί ποτέ».
Ο τοπικός θρύλος του Lambton Worm
Αξίζει να αναφέρουμε πως η περιοχή είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θρύλο του Lambton Worm - ενός τέρατος που έμοιαζε με δράκο και λέγεται ότι τρομοκρατούσε τα τοπικά χωριά.
Ο Ρομπ Κίλμπερν, συγγραφέας και ερευνητής της λαϊκής παράδοσης της βορειοανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, το Μνημείο Πένσο συνδέεται με το Lambton Worm, που είναι μια αρκετά παλιά ιστορία. Πηγάζει από την τοπική αριστοκρατική οικογένεια Λάμπτον, η οποία συνδεόταν με τον ποταμό Γουίαρ, όπου υπήρχε ένα σκουλήκι το οποίο μεγάλωνε διαρκώς ώσπου έμοιαζε περισσότερο με δράκο.
«Τελικά έγινε μια μάχη μεταξύ των αριστοκρατών και του σκουληκιού στην οποία φέρεται ότι το σκουλήκι τυλίχτηκε γύρω από έναν λόφο, και από εκεί προκύπτει η σύνδεσή του με τον λόφο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου