Η ενδοχώρα του μεγάλου νησιού της Εύβοιας είναι η τέλεια απόδραση για όσους θέλουν να χαρούν τη φύση, περιπάτους, αξιοθέατα, όμορφες πόλεις και χωριά.
Το χειμώνα ξεχνάμε ότι η Εύβοια είναι ένα μεγάλο τη νησί, καθώς αυτή η εποχή της ταιριάζει γάντι, με τις υπέροχες διαδρομές, τις λίμνες και τα ποτάμια, τα βουνά και τα φαράγγια της και τα γραφικά χωριά της. Είναι ιδανικός προορισμός για μια απόδραση Σαββατοκύριακου, καθώς είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά και εύκολα προσβάσιμη από όλη τη χώρα.
Η ενδοχώρα της είναι μαγική τώρα, καθώς περιμένει την Άνοιξη και εύκολα κανείς στήνει τη δική του εκδρομή για να την εξερευνήσει.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το χωριό Στενή Ευβοίας. Χτισμένο στα 450 μ. υψόμετρο στις παρυφές του βουνού της Διρφύος είναι περικυκλωμένο από πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Υπεύθυνο για το καταπράσινο τοπίο είναι κυρίως το Στενιώτικο ρέμα που περνά ακριβώς μπροστά από το χωριό. Σημείο αναφοράς της Στενής είναι φυσικά η πλατεία της, σκεπασμένη από πλατάνια, με μια πέτρινη βρύση στη μια της άκρη, είναι εκεί που χτυπά η καρδιά του χωριού, εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα καφενεία και ταβερνάκια.
Μπορείτε να αράξετε σε ένα από τα καφέ και να χουζουρέψετε ή να σεργιανίσετε τα σοκάκια του και να γεμίσετε όμορφες εικόνες. Μπορείτε επίσης να κάνετε και πεζοπορίες μέσα σε υπέροχη φύση. Μια χαλαρή βόλτα είναι και αυτή προς τα Καμπιά όπου βρίσκεται τμήμα ενός αρχαίου τείχους που πιθανολογείται πως ανήκε σε ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, περίπου στο 1 χλμ. από το χωριό.
Αν θέλετε μια μεγαλύτερη πεζοπορία, τότε θα πάτε προς το σπηλαιοξωκλήσι της Αγίας Κυριακής έξω από τα Καμπιά, πάνω στη ρεματιά του Παλιόμυλου ή προς τον Ενετικό Πύργο στην περιοχή Σκουντέρι, περίπου στα 6 χλμ. Ωστόσο οι πιο όμορφες πεζοπορίες είναι αυτές στο αισθητικό δάσος της Στενής στις πλαγιές της Διρφύος. Ένα υπέροχο δάσος γεμάτο πεύκα, καστανιές, δρύες, πλατάνια, έλατα και λουλούδια με πολλά τρεχούμενα νερά που μοιάζει βγαλμένο από παιδικό παραμύθι.
Ωραία διαδρομή αλλά πιο δύσκολη είναι αυτή προς το καταφύγιο της Διρφύος, με τα έλατα για συντροφιά και την υπέροχη θέα (μονοπάτι Σ2). Για τους μυημένους στην πεζοπορία υπάρχει και το Σ1 που περνά από το καταφύγιο και τερματίζει στην κορυφή του βουνού. Πεζοπορήσετε ή όχι μην παραλείψετε να καθίσετε σε μια από τις ταβέρνες του χωριού που φημίζονται για το καλό κρέας.
Καταρράκτες και λίμνες
Τα νερά του χειμώνα στολίζουν καταρράκτες και λίμνες, γι’ αυτό μια στάση στον καταρράκτης του Πλατανιστού στη νότια Εύβοια, περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το κέντρο του ομώνυμου χωριού, στη Γέφυρα των Ερωτευμένων. Το σημείο είναι κρυμμένο πίσω από πυκνό πλατανόδασος, σφενδάμια, σκλήθρα, καστανιές και ιτιές, ωστόσο δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Ο καταρράκτης ανάλογα την εποχή και τη χρονιά άλλοτε έχει μπόλικο νερό και άλλοτε πολύ λιγότερο ενώ στο σημείο που πέφτει δημιουργεί μια όμορφη λίμνη.
Αν θέλετε να απολαύσετε μια διαδρομή πλάι στο ρέμα ξεκινήστε λίγο πιο πάνω από τις πηγές του που βρίσκονται δυτικά από το Πανοχώρι, περάστε από τον καταρράκτη και φτάστε μέχρι τις εκβολές του στην παραλία Ποτάμι, μια διαδρομή περίπου 8-9 χιλιομέτρων ή επιλέξτε την κάπως μικρότερη από τον καταρράκτη προς την παραλία περίπου 6 χλμ., ωστόσο θέλει προσοχή γιατί το μονοπάτι δεν είναι παντού ευδιάκριτο.
Βόλτα στην Αιδηψό
Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής στην Εύβοια, αξίζει μια μεγάλη βόλτα στην ξακουστή λουτρόπολη της Αιδηψού, στην Εύβοια. Με 80 πηγές διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή από την ίδια την πόλη μέχρι τα Γιάλτρα και τα Ήλια, που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 34 έως 82 βαθμούς Κελσίου και τα νερά τους είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, είναι το τέλειο μέρος για ιαματικές βουτιές. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε από τις free βουτιές στις πηγές που αναβλύζουν ιαματικό νερό αλλά και σε πολυτελή spa ξενοδοχείων με φουλ περιποίηση.
Από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι η σπηλιά του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα με τις ιαματικές βάθρες πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ.
Γνωρίστε το Κάστρο Καράμπαμπα
Κατηφορίζοντας προς το νότο, το Κάστρο του Καράμπαμπα χτισμένο σε άκρως στρατηγική θέση στο λόφο Φούρκα, είναι ακόμη μια στάση στην εκδρομή σας. Το κάστρο επόπτευε τα στενά του Ευρίπου και την ίδια την πόλη της Χαλκίδας. Το φρούριο όπως σώζεται σήμερα χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684 και είχε ως στόχο την προστασία της πόλης από τους Βενετούς, ωστόσο σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo για αυτό και η αρχιτεκτονική του είναι δυτικότροπη και όχι οθωμανική. Είχε μια και μοναδική πύλη στη νοτιοανατολική του πλευρά ενώ κοντά στην είσοδο υπάρχουν κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα.
Εντός του φρουρίου σε έναν από τους προμαχώνες λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος, η «Αρχαιολογική Συλλογή του Φρουρίου Καράμπαμπα» με γλυπτά, επιγραφές, θυρεούς, ταφικά ανάγλυφα κ.α. από την Παλαιοχριστιανική, Μεσοβυζαντινή, Φράγκικη και Οθωμανική περίοδο. Μέσα στο φρούριο βρίσκεται και ο μικρός ναός του Προφήτη Ηλία του 1895.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου