Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 11, 2024

..Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης, ένα σπάνιο παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο - Δείτε video & φωτογραφίες

 


Οι βραχώδεις σχηματισμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 400 μ., μαγεύουν και προκαλούν δέος από μακριά στον επισκέπτη που έρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς πλησιάζει στην περιοχή της Καλαμπάκας

Μεταξύ ουρανού και γης, αποτελώντας ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, οι βραχώδεις σχηματισμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 400 μ., μαγεύουν και προκαλούν δέος από μακριά στον επισκέπτη που έρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς πλησιάζει στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της θεσσαλικής πεδιάδας, στην πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας, οι βράχοι των Μετεώρων. Πριν από πολλούς αιώνες, σχηματίσθηκαν αυτοί οι τεράστιοι βράχοι που ξεπερνούν σε ύψος τα 600 μέτρα και στους οποίους βρήκαν καταφύγιο οι ερημίτες ιδρύοντας μια από τις σημαντικότερες μοναστηριακές κοινότητες της Ελλάδας.

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό μέρος και είναι κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, διότι είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες. Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, καθώς έχει σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Great Meteoron

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου/Pic: meteora.com

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στον κόσμο, προστατευόμενα από την UNESCO, και βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της πεδιάδας της Θεσσαλίας στην κεντρική Ελλάδα.
Τον 11ο αιώνα, οι πρώτοι ερημίτες ανέβηκαν στις κορυφές των επιβλητικών βράχων και έχτισαν το εκκλησάκι της Δούπιανης. Τον 14ο αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη μοναστική κοινότητα στο βράχο του Μεγάλου Μετεώρου. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά και ερημητήρια ευημέρησαν ,και εξαπλώθηκαν σε όλα τα βράχια για περισσότερα από 600 χρόνια.
Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν μόνο τα μοναστήρια του Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου, του Ρουσσάνου και του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Καθημερινά, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται εδώ από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου για να θαυμάσουν , να διαλογιστούν και να προσευχηθούν. Να γνωρίσουν τη ζωή των μοναχών, να θαυμάσουν το απίστευτο φυσικό φαινόμενο ,την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική, την αγιογραφία και να μελετήσουν τα ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια .
Varlaam Meteora

Ιερά Μονή Βαρλαάμ/Pic: meteora.com

Roussanou Meteora

Saint Nikolas Anapafsas

Holy Trinity

 

Meteora Thrones logo
Source: meteora.com


Το είδαμε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου