Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 25, 2024

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Αν βρεθείς στο κέντρο της Αθήνας

(και άλλων πόλεων) στις 25 Μαρτίου, θα δεις δρόμους στολισμένους με ελληνικές σημαίες και πολλούς κατοίκους να περιμένουν να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της πόλης.


 Από το 1838, όταν ο Όθωνας ήταν ο βασιλιάς της Ελλάδας, η 25η Μαρτίου τιμά την επίσημη ημερομηνία έναρξης του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε το 1821.


Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Ελλάδα ήταν σε μια φάση εθνικής οικοδόμησης, όπου οι Έλληνες προσπαθούσαν να οργανωθούν και να οικοδομήσουν ένα νέο κράτος. Οι παρελάσεις λειτούργησαν ως ένα μέσο για να ενισχυθεί η εθνική συνοχή και να δοθεί έμφαση στην ελληνική ταυτότητα.

Στις 25 Μαρτίου στην Αθήνα, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της πόλης – την πλατεία Συντάγματος – και παρευρίσκονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, σημαντικά μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.


Από τότε, οι παρελάσεις έχουν γίνει μια παράδοση στην Ελλάδα, ειδικά κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που εορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ανεξαρτησία της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα, οι παρελάσεις συνεχίζουν να είναι μια σημαντική εκδήλωση που τιμά την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου