Η Αρμενία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν εάν δεν συμβιβαστεί με το Μπακού και δεν επιστρέψει τέσσερα χωριά του Αζερμπαϊτζάν που κατέχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικολ Πασινιάν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Πασινιάν μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα με κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στην περιοχή Tavush της βόρειας Αρμενίας, κοντά σε μια σειρά από εγκαταλελειμμένα αζερικά χωριά που το Ερεβάν ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τα τέσσερα χωριά, τα οποία είναι ακατοίκητα για πάνω από 30 χρόνια, έχουν στρατηγική αξία για την Αρμενία, καθώς περικλείουν τον κύριο δρόμο μεταξύ του Ερεβάν και των συνόρων με τη Γεωργία.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι η επιστροφή των εδαφών του, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης αρκετούς μικροσκοπικούς θύλακες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από αρμενικό έδαφος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει τρεις δεκαετίες συγκρούσεων για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Πασινιάν δήλωσε στους κατοίκους ότι η αποτυχία συμβιβασμού για τα αμφισβητούμενα χωριά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν "μέχρι το τέλος της εβδομάδας". "Ξέρω πώς θα τελείωνε ένας τέτοιος πόλεμος", πρόσθεσε.
Το Ερεβάν υπέστη μεγάλη ήττα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια αστραπιαία επίθεση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι περίπου 100.000 εθνοτικοί Αρμένιοι της περιοχής να διαφύγουν στην Αρμενία.
Αν και το Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, οι εθνοτικοί Αρμένιοι της περιοχής απολάμβαναν de facto ανεξαρτησία από το Μπακού από τον πόλεμο των αρχών της δεκαετίας του 1990.
Συνθήκη ειρήνης
Το Μπακού και το Ερεβάν έχουν αναφέρει ότι θέλουν τώρα να υπογράψουν μια επίσημη συνθήκη ειρήνης, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει σε ζητήματα όπως η οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους μήκους 1.000 χιλιομέτρων, τα οποία παραμένουν κλειστά και βαριά στρατιωτικοποιημένα.
Ο Πασινιάν έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει αζερικά εδάφη που ελέγχονται από την Αρμενία και πρότεινε την αλλαγή του οδικού δικτύου της Αρμενίας ώστε να αποφεύγεται το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Το κυρίως μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει επίσης να ελέγχει περιοχές που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της χριστιανικής Αρμενίας.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι "πιο κοντά από ποτέ" σε μια ειρήνη με την Αρμενία, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μπακού.
Ο Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλίες την Τρίτη με τον Πασινιάν στην Αρμενία, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, αν και οι σχέσεις της με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αποτυχίας της Ρωσίας, όπως λέει το Ερεβάν, να την προστατεύσει από το Αζερμπαϊτζάν.
Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία έχει στρέψει την εξωτερική της πολιτική προς τη Δύση, προς απογοήτευση της Μόσχας, με ανώτερους αξιωματούχους να υποδεικνύουν ότι μπορεί μια μέρα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε δήλωση που αναρτήθηκε την Τρίτη στην εφαρμογή Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανε΄φερε ότι η εμβάθυνση των δεσμών του Ερεβάν με τη Δύση ήταν ο λόγος που η Αρμενία αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου