Περιχαρής ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «στοίχημα για το ΕΣΥ» τα απογευματινά χειρουργεία, για τη διαφήμιση των οποίων ο Άδωνης Γεωργιάδης κατάφερε να… αυξήσει τον αριθμό των νοσοκομείων της χώρας! Το μόνο που… διέλαθε της προσοχής του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας είναι η συγκεντρωτική στατιστική έρευνα 38 επιλεγμένων μελετών, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Anaesthesia, η οποία δείχνει σημαντικά αυξημένα ποσοστά θανάτων -ακόμα και 6 φορές περισσότεροι- με αναφορά σε σχεδόν 3 εκατομμύρια εγχειρήσεις.
Ερευνα για 2.927.988 εγχειρήσεις
Καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκτήσει τη συνήθεια να αναρωτιέται αν υπάρχει μελέτη (ζητώντας μάλιστα να του τη δείξουν), επισημαίνεται πως ο επιστημονικός ιστότοπος bjanaesthesia.org των Βρετανών αναισθησιολόγων παρουσίασε μια εκτενή συστηματική έρευνα για τη συσχέτιση θανάτων μεταξύ πρωινών και μη πρωινών χειρουργείων. Η έρευνα βασίστηκε σε 274 επιμέρους μελέτες, εκ των οποίων 38 τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να μελετηθούν στατιστικά. Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα από αυτές τις 38 περιλαμβάνουν περίπου 3 εκατομμύρια σημαντικές επεμβάσεις και καλύπτουν όλες τις πιθανές κατηγορίες.
Τα αρχικά δεδομένα περιλαμβάνουν 2.927.988 σημαντικές εγχειρήσεις, εκ των οποίων 2.605.760 πραγματοποιήθηκαν το πρωί και 322.228 εκτός της πρωινής βάρδιας. Οι θάνατοι που αντιστοιχούν στις πρωινές εγχειρήσεις ήταν 13.290, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,51%. Οι θάνατοι που αντιστοιχούν στις πολύ λιγότερες απογευματινές επεμβάσεις ήταν 10.300, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,19%. Η σχέση μεταξύ τους είναι αποκαλυπτική: 6 φορές πάνω όταν τα χειρουργεία γίνονται εκτός πρωινής ζώνης. Οι λόγοι αυτής της τεράστιας διαφοράς, όπως αναφέρονται στην ίδια μελέτη, είναι:
* Αυξημένη κούραση.
* Έλλειψη ειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού στις μη πρωινές βάρδιες.
* Διαθεσιμότητα των απαραίτητων μέσων και υλικών.
Ολοι αυτοί οι λόγοι για την αυξημένη θνησιμότητα ανταποκρίνονται άμεσα στο ζοφερό εργασιακό και ιατρικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και έχει ήδη καταγγελθεί από τις ενώσεις των γιατρών και των αναισθησιολόγων, που τονίζουν ότι δεν υπάρχει προσωπικό ούτε καν για τα πρωινά χειρουργεία. Διαμαρτυρίες εις ώτα μη ακουόντων. Ο κ. Γεωργιάδης προτίμησε το σόου πάνω από τη χειρουργική κλίνη…
Εφιαλτικά στοιχεία
Ομως στο διάγραμμα από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες εγχειρήσεων στις οποίες η ψαλίδα των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Στις εγχειρήσεις καρδιάς οι θάνατοι που καταγράφηκαν στα πρωινά χειρουργεία αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,09%, ενώ στα απογευματινά σκαρφαλώνει στο δυστοπικό 9,91%. Αντίστοιχα μεγάλη διαφορά καταγράφεται στις εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα: στο 1,71% οι θάνατοι για τα πρωινά χειρουργεία, στο 6,90% οι θάνατοι στα απογευματινά. Όσοι το μελετήσουν δύσκολα θα επιλέξουν να κάνουν κάποια καρδιακή επέμβαση απόγευμα. Αχρείαστη να είναι σε κάθε περίπτωση…
Μεθοδολογία
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσαν θανάτους που συνέβησαν έως το πολύ 30 ημέρες μετά την εγχείρηση και δεν οφείλονταν σε άλλα μη ιατρικά αίτια. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: αυτοί που χειρουργήθηκαν στο πρωινό ωράριο και αυτοί που χειρουργήθηκαν κάποια άλλη στιγμή του 24ωρου. Δεν περιλήφθηκαν οι επεμβάσεις που έγιναν το σαββατοκύριακο. Η μελέτη έχει καθαρά στατιστικό χαρακτήρα. Η σχετική ανάλυση έχει γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα, που εξομαλύνουν τη συνολική εικόνα προς όφελος μιας στατιστικής βεβαιότητας και την αποφυγή στατιστικού λάθους. Έτσι, ενώ στα αρχικά μη σταθμισμένα δεδομένα ο λόγος απόδοσης είναι 1,47, στα σταθμισμένα δεδομένα πέφτει στο 1,16. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει καθαρά πάνω από τη μονάδα, δείχνοντας τη στατιστική συσχέτιση στον ισχυρισμό ότι στα απογευματινά χειρουργεία οι θάνατοι είναι σημαντικά περισσότεροι. Η έρευνα περιορίστηκε στις μελέτες που τα στοιχεία τους δημοσιεύτηκαν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς όμως κάποιον άλλον αρχικό περιορισμό. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων σταθμίστηκαν 16 μελέτες από τις 38.
Οικονομίστικη προσέγγιση από την κυβέρνηση
Παραβλέποντας και αυτή τη φορά μια δημοσιευμένη διεθνή μελέτη, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην οικονομίστικη πλευρά του θέματος. Αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των ιατρικών ενώσεων, που ζητούν να χειρουργεία να παραμείνουν δημόσια, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε (στον ΣΚΑΪ) πως… «αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να παραπονιούνται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι κλινικάρχες και είναι ο ιδιωτικός τομέας, διότι ουσιαστικά τους στερούμε δουλειά η οποία θα κατευθυνόταν σε αυτούς». Πρόσθεσε μάλιστα πως «θα πληρώνεται το νοσοκομείο και ο γιατρός, αλλά θα πληρώνεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι από την τσέπη του ασθενή». Αλλά, ακόμα και όσον αφορά αυτή την πλευρά, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και, πριν ακόμα και από την εμπορευματική λογική που εισάγει η κυβέρνηση, το βασικό είναι το ιατρικό θέμα.
Πηγή: www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου