Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 29, 2024

"ΔΕΝ ΘΑ συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο!" ΕΠΙΘΕΣΗ Μητσοτάκη (χωρίς να τον κατονομάσει) στον Μαρινάκη...


Μέσα σε μεγάλη ένταση (οι διακοπές και οι φωνές ήταν σχεδόν διαρκείς), ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Σε μια ομιλία που είχε αρκετές ιδιαιτερότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, τόσο όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, όσο και στα ευρύτερα ζητήματα που έθετε μέσω της πρότασης δυσπιστίας. Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά έκανε δύο ομιλίες, με το βάρος χρονικά να πέφτει στο πρώτο μέρος το οποίο αφορούσε τα όσα συνέβησαν κατά το τραγικό δυστύχημα και μετά από αυτό, αλλά η πολιτική ουσία να βρίσκεται στο δεύτερο μέρος. Συγκεκριμένα, στο αμιγώς πολιτικό τμήμα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υιοθετεί πλήρως το αφήγημα περί συμφερόντων που μάχονται την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να θέλει ακόμα και να πέσει κυβέρνηση, αλλά και σημειώνοντας ότι η πολιτική είναι εκείνη που θα πρέπει να διασφαλίζει τις διακριτές ευθύνες και όρια και ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες, και αυτό είναι και το κόστος των διαφορετικών ρόλων.





Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Β. Μαρινάκη "φωτογραφίζοντάς" τον ύστερα από το πρόσφατο δημοσίευμα του "Βήματος". Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η χώρα και στο παρελθόν έχει ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις, εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων, λέγοντας, ωστόσο, ότι αυτή είναι η εικόνα μιας παλιάς Ελλάδας, και ξεκαθαρίζοντας σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην διαβόητη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», είπε ότι τον κυβερνά ο λαός διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, προσθέτοντας ότι αν κάποιος εκδότης ή μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ο ίδιος και ας μετρηθεί και όχι να το κάνει διά πληρεξουσίων  
 Περί προανακριτικής

Όσον αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής, ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» λέγοντας ότι «αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς».

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμπληρώσει ότι η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι υπουργοί «ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική… αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά;».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί-πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει με κάποιες στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για το δημοσίευμα» .

«Φαιδρός» ο Κασσελάκης
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επίσης ήταν πολύ σκληρός: αφού κατακεραύνωσε τις δηλώσεις του Νίκου Παππά που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε υπάρξει προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία , με τη συμπεριφορά σας, με τις ακρότητες, εσείς εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατασκευάσατε κείμενο που δεν είναι παρά κακέκτυπο κολάζ από κατηγορίες κάθε είδους. Είναι λίγο παράξενο εισηγητής στην πρόταση να είναι ο κ. Παππάς, 13-0 καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος», επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας «να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών και της ομαλής μετάβασης της εξουσίας», συμπληρώνοντας ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος, εγώ θα πω ότι είναι απλά φαιδρός, κάθε μέρα λέει και μια διαφορετική σαχλαμάρα, μοιάζει να επιδιώκει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία».

«Στο πλάνο» και ο Βελόπουλος
Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έβαλε στο πλάνο» και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο (ο οποίος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να ενισχύει τα ποσοστά του κόμματός του), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι τυχαία ως προς το χρόνο που κατατέθηκε και ότι ένωσε τις πιο αντίθετες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι ο Κ. Βελόπουλος είναι ο πραγματικός συγγραφέας της πρότασης δυσπιστίας, καθώς, όπως είπε είναι ο πρώτος διακινητής όλων των θεωριών συνωμοσίας για την τραγωδία των Τεμπών. Στο ίδιο πλαίσιο και αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είπε ότι δεν προσφέρονται για διαμαρτυρία, προσθέτοντας ότι η συγκυριά οδηγεί το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύμπραξη, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος εισπράττει τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και ότι δεν ταιριάζει σε μια τέτοια τραγωδία τόσο στυγνή εκμετάλλευση για κομματικά οφέλη.

Κάλυψη σε Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως για άλλη μια φορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς αναφερόμενος στην επίμαχη σύμβαση 717 είπε ότι υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε δώσει παρατάσεις. «Δεν κάνατε μόνο αυτά. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Και ο υπουργός πήρε απόφαση. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση ή θα πήγαινε ολοκληρώνοντας την 717. Η απόφαση ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα. Δεν μπορεί να κατηγορείτε για καθυστέρηση και να λέτε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή η εισήγηση να ξεκινήσει από την αρχή», τόνισε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ» και ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας «έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της».

«Έμποροι του πόνου»
Τέλος, όσον αφορά στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος, όπως είπε, στην κοινωνία, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας», και υποστήριξε ότι «κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους».

Περί μπαζώματος
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο παραποιημένο ηχητικό τόνισε ότι «δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα;», ενώ για τις καταγγελίες περί μπαζώματος του χώρου του δυστυχήματος, σημείωσε ότι «το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Έχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και ότι η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει έχουν απορριφθεί από τον πραγματογνώμονα. Τέτοια τερατουργήματα». Τέλος, δήλωσε ότι ποτέ η δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, λέγοντας ότι «σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο (σ.σ. των επικοινωνιών) σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου