Είναι μία συμπεριφορά που οι περισσότεροι έχουν αντιμετωπίσει στο φιλικό ή στο επαγγελματικό τους
Εάν προσποιηθούν ότι δεν προσβλήθηκαν, κινδυνεύουν να ενθαρρύνουν και άλλα τέτοια σχόλια. Αλλά εάν αντιδράσουν, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν σε άβολη θέση ή σε σύγκρουση με τον συνομιλητή τους.
Σύμφωνα με την Sara Jane Ho, μία εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ειδικό για θέματα συμπεριφοράς, όποιος βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση μπορεί να αντιδράσει με ευγένεια και ανωτερότητα με μία μόνο ερώτηση. «Είσαι εντάξει;».
«Εάν ένας φίλος μου πει κάτι άσχημο, συνήθως τον κοιτάζω και λέω ‘είσαι εντάξει;’», λέει η Ho στο CNBC. Η ερώτηση αυτή, όπως εξηγεί, δείχνει πως παρότι δεν πήρε το σχόλιο προσωπικά, σίγουρα αυτό δεν της άρεσε.
Όμως σύμφωνα με την ειδικό, πέρα από τις λέξεις, έχει σημασία και ο τόνος. Δεν πρέπει να είναι απότομος ή κοφτός, αλλά φιλικός. «Δεν θέλω να είμαι και εγώ προσβλητική. Το λέω με ενδιαφέρον και αυτό συνήθως βάζει τον άλλο στη θέση του», εξηγεί.
Πότε να μην να πείτε τίποτα
Σύμφωνα με την Ho, μπορείτε να περάσετε ένα παρόμοιο μήνυμα με το να μην πείτε τίποτα. Μάλιστα, αυτή είναι μια καλύτερη τακτική σε ένα πιο τυπικό περιβάλλον, όταν αυτός που έχετε απέναντί σας δεν είναι ένας φίλος σας.
Το μυστικό, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να μην αφήνετε όσους κάνουν αρνητικά σχόλια να ελέγχουν τη διάθεσή σας. «Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείξεις στο άλλο πρόσωπο ότι δεν έχει επιρροή πάνω σου», λέει η Ho.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου