Ενα ακόμη «όχι» εισέπραξε η Χαμάς από το Ισραήλ στην πρότασή της για εκεχειρία στη Γάζα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης.
«Οι διαμεσολαβητές (στο Κατάρ) μας διαβίβασαν το βράδυ της Τρίτης τη θέση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς, η οποία είναι συνολικά αρνητική και αποτελεί μια οπισθοδρόμηση σε σχέση με την προηγούμενη στάση του», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.
Η Χαμάς προτείνει συγκεκριμένα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας 42 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Φόβος και απόγνωση στη Γάζα
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός παραμένουν άκαρπες, καθώς ο Νετανιάχου επιμένει στην απόφαση του για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 27 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σε καταυλισμό στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Μπάλα στην κεντρική Γάζα, από τρεις ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε τουλάχιστον 90 μαχητές κατά την επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Βίντεο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δείχνει κατεστραμμένα κτίρια, ερείπια και εκτοπισμένους να περπατούν στους δρόμους της Γάζας.
Η έλλειψη τροφής και η απόγνωση δυσκολεύει και το έργο των γιατρών και νοσηλευτών. Η Ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, στην οποία ανήκει το πλοίο που προσέγγισε τη Γάζα υπόσχεται περισσότερη επισιτιστική βοήθεια. Ο επικεφαλής της όμως καλεί όλα τα ισχυρά κράτη και οργανισμούς να συμβάλουν στην προσπάθεια, ενώ η αγωνία των εκτοπισμένων στη Ράφα κλιμακώνεται.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμμένει στην πρόθεσή του να προχωρήσει στα σχέδιά του για χερσαία επιχείρηση. Με τονΆντονι Μπλίνκεν να μεταβαίνει ξανά στη Μέση Ανατολή για να πιέσει και πάλι για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για το όραμά του και τον ηγετικό του ρόλο στη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με επιστολή του ενόψει της επικείμενης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει πως οι θηριωδίες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος που ακολούθησε στη Γάζα έχουν περάσει τα όρια της απανθρωπιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου