Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 09, 2024

Πικάντικα μπιφτέκια με ριζότο αυγολέμονο

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε πικάντικα μπιφτέκια με ριζότο αυγολέμονο.


Θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδι ξερό, σκορδάκι, μουστάρδα Ντιζόν, κέτσαπ και ταμπάσκο, μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο, κρασί λευκό ξηρό και πάπρικα καυτερή.

 Πικάντικα μπιφτέκια με ριζότο αυγολέμονο


Υλικά για τα μπιφτέκια


750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, άπαχος


1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, σε καρέ


½ κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν


1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή ή όσο μας αρέσει


1 κ.σ. κέτσαπ ανακατεμένο με 1-2 σταγόνες ταμπάσκο


½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα


30 ml ελαιόλαδο


1 λίτρο ζωμό λαχανικών


για το ριζότο


300 γρ. ρύζι αρμπόριο


80 ml ελαιόλαδο


1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, σε καρέ


1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια


300 ml κρασί λευκό, ξηρό


750 ml ζωμό λαχανικών


1 ματσάκι άνηθο, χωρις τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο


1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό


6 αυγά, χτυπημένα πολύ καλά με 150 ml ζωμό λαχανικών


αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση


για τα μπιφτέκια


Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το κέτσαπ με το ταμπάσκο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε μικρά μπιφτέκια, τα οποία κρατάμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε το ριζότο.

για το ριζότο


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.


Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίζουν να γυαλίζουν. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το ρύζι απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε μια κ.σ. ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και όταν απορροφηθεί, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να ψηθεί σωστά.


Όταν το ρύζι είναι έτοιμο και πριν απορροφήσει όλα τα υγρά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και τον άνηθο.


Ανακατεύουμε απαλά, περιμένουμε 1-2 λεπτά να μελώσει, να απορροφηθούν τα υπόλοιπα υγρά, να πέσει η θερμοκρασία του ελαφρώς και προσθέτουμε το μείγμα αυγών-ζωμού.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.


για τα μπιφτέκια


Ζεσταίνουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε μέσα τα μπιφτέκια, τα οποία πρέπει να καλύψει ο ζωμός, διαφορετικά συμπληρώνουμε με νερό και σβήνουμε τη φωτιά.


Τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.


για το σερβίρισμα


Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, βάζοντας πάνω στο ριζότο ή στο πλάι τα μπιφτέκια.


Tip


για το ριζότο


Όταν ρίξουμε το μείγμα αυγών- ζωμού, αν το ρύζι είναι πολύ ζεστό,θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σάλτσα.


Αν το ριζότο πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο ζουμί όπου έβρασαν τα μπιφτέκια.


Το ριζότο καλό θα ήταν να είναι ελαφρώς σουπέ, γι′ αυτό σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.


για τα μπιφτέκια


Καθότι ζεματίζονται σε καυτό νερό, εξωτερικά ο κιμάς μαγειρεύεται, στο εσωτερικό όμως παραμένει ωμός. Αν δεν μας αρέσει μπορούμε εναλλακτικά να:


Προσθέσουμε στον κιμά ψίχα από 4 χοντρές φέτες ψωμί, μουσκεμένες σε λίγο γάλα ή νερό, ελαφρώς στυμμένες και μετά ψήνουμε στο γκρίλ για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου