Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 22, 2024

Πόσοι Ινδιάνοι ζουν στις ΗΠΑ σήμερα;

Ο αριθμός τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος

Οι Ινδιάνοι ή καλύτερα οι ιθαγενείς των

ΗΠΑ, ζούσαν για εκατοντάδες χρόνια στην Νέα Γη, πριν έρθουν οι Ευρωπαίοι. Οι τελευταίοι τους αδίκησαν κατάφορα, είτε ξεγελώντας τους, είτε στερώντας τους τη Γη τους, είτε εξοντώνοντάς τους. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα ιθαγενείς στις ΗΠΑ βέβαια. Ευτυχώς.
 

Πριν τους αποίκους, οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν μεταξύ 60 και 100 εκατομμυρίων, σε ολόκληρη την ήπειρο. Μετά από 158 χρόνια, ήταν μόλις 6 εκατομμύρια, κάτι που δείχνει και τις προθέσεις των Ευρωπαίων.


Σήμερα, μετά από πέντε και πλέον αιώνες, με στοιχεία του 2020, οι ιθαγενείς της Αμερικής αποτελούν μόλις το 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Συνολικά, ξεπερνούν τα 9,6 εκατομμύρια, με τα 5,9 εκατομμύρια από αυτούς έχουν αναμιχθεί με άλλες φυλές. Οι καθαρόαιμοι ιθαγενείς είναι περίπου 3,7 εκατομμύρια, με τους περισσότερους από αυτούς να ανήκουν στη φυλή Ναβάχο.

Το 78% από αυτούς ζουν εκτός των καταυλισμών συγκεντρώσεως που τους είχε φτιάξει η κυβέρνηση για να τους απομονώσει, με τη δικαιολογία ότι θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τον τρόπο ζωής τους.


Μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό, υπάρχουν και οι ιθαγενείς της Αλάσκας, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τους υπόλοιπους ιθαγενείς της Αμερικής, αφού έφτασαν στην ήπειρο από την Ασία, και αποφάσισαν να μην κατέβουν προς τον νότο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου