Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 04, 2024

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ορμητικό ποτάμι αντίδρασης! ΕΒΔΟΜΑΔΑ μάχης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια...

 

Σε εβδομάδα σκληρής μάχης εισέρχονται φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Όπως εκτιμούν οι αντιδρώντες, η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με σκοπό να προχωρήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Παραπάνω από δύο μήνες φοιτητές από όλη την επικράτεια βγήκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με αιχμές τις καταλήψεις που πραγματοποίησαν σε πλήθος πανεπιστημιακών τμημάτων.



«Το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας»
Παράλληλα το σύνολο της αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν για «πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο του franchise», όπως και για «εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης μέσω συναλλαγών της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds».



Ήδη το περασμένο διάστημα διοργανώθηκε πανελλαδική συγκέντρωση των φοιτητών στην Αθήνα που έστειλε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό από τη μεγαλύτερη μερίδα τους.

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έγινε δεκτό επί της αρχής από την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας.

Στιγμιότυπο από φοιτητική κινητοποίηση

Τι λέει η αντιπολίτευση
«Τριάντα χρόνια προσπαθεί η ΝΔ να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα και πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ποτέ δεν είχε επικαλεστεί […] ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός πριν την ψήφιση στην επιτροπή.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Σύνταγμά μας είναι το ίδιο, οι προβλέψεις του άρθρου 16 είναι από το 1975, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κ. Τσάτσος θεσμοθέτησαν αυτό το Σύνταγμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ή στις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε ο κ. Καλαματιανός.

Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά που λέει τώρα, όψιμα, η ΝΔ, επικαλούμενη μία παράκαμψη του Συντάγματος, τα λέει για να εξυπηρετήσει, «προφανώς, ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης είπε ότι η κυβέρνηση παριστάνει ότι επιζητά συναίνεση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζει. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση στριμώχνει στο νομοσχέδιο ένα κεφάλαιο το οποίο ξέρει ότι αποτελεί αιτία σύγκρουσης, μαζί με διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντί να φέρει δύο διαφορετικά νομοσχέδια: «Δεν πιστεύετε στο διάλογο, δεν πιστεύετε στις συναινέσεις, δεν πιστεύετε στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύετε στο Σύνταγμα. Πιστεύετε όμως στο θεό του συμφέροντος, όχι του εθνικού» είπε ο κ. Παραστατίδης.

«Η τοποθέτησή μας εκκινεί από τη θέση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη μία, και η ιδιωτικοποίηση το δημόσιου πανεπιστήμιου από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του πανεπιστήμιου της αγοράς», είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

Όπως σημείωσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία, επί δύο μήνες διαδηλώνει ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ή χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, ενάντια στην επιβολή διδάκτρων σε οποιονδήποτε κύκλο σπουδών, ενάντια στις πολλές και διαφορετικές μορφές επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Τόνισε μάλιστα ότι μόνοι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, είναι ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, «φορείς και θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικοποίησης των πάντων».

Η πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου
Ωστόσο, τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στις 8 Μαρτίου, διοργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 12:00.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση«.

Ακολούθως προσθέτουν ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας».

«Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού», τονίζει ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων. Ωστόσο, μέχρι τη μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης δεν αποκλείεται να συμβούν και άλλες δράσεις και ακτιβισμοί από την πλευρά των φοιτητών, ενάντια στα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ταυτόχρονα την ίδια μέρα έχει οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας, όπου αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου