Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Απριλίου 19, 2024

Ένας δρόμος μήκους 800 μέτρων με κίονες από τη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε σε διάσημο παραθεριστικό θέρετρο – Το άλυτο μυστήριο

Στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον Πύργο Χιντίρλικ, ένα από τα ιστορικά σύμβολα της Αττάλειας, διάσημο θέρετρο διακοπών στη νότια Τουρκία, ανακαλύφθηκε δρόμος 800 μέτρων με κίονες, της Ρωμαϊκής περιόδου.
 

Ο πύργος Χιντιρλίκ (Hıdırlık Kulesi) είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της πόλης της Αττάλειας, όπου  το Kaleiçi συναντά το πάρκο Karaalioğlu. Είναι χτισμένο από  κομμάτια λίθων στο χρώμα της ώχρας. Η ιστορία του κάτω τμήματος,  ανεγέρθηκε στο σχέδιο της πλατείας στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. ως τμήμα των οχυρώσεων της πόλης. Λίγο αργότερα, στο 2ο αιώνα, προστέθηκε το κομμάτι της δεύτερης ιστορίας, αυτή τη φορά στο κυκλικό σχέδιο. Κατά τη διάρκεια της Σελτζουκικής και της Οθωμανικής περιόδου, το άνω τμήμα του κτιρίου υπέστη εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Ένα άλυτο μυστήριο η λειτουργία της κατασκευής

Η λειτουργία αυτής της κατασκευής, εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο πύργος ήταν κάποτε ο τάφος μιας σημαντικής προσωπικότητας. Τα κομμάτια των διατηρημένων τοιχογραφιών μέσα στο κτίριο ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Επιπλέον, τυποποιημένα χαρακτικά από τσεκούρι και στις δύο πλευρές της πύλης εισόδου μπορεί να υποδηλώνουν το πόσο σημαντικός ήταν ο άνθρωπος που ενταφιάστηκε εκεί.

Στο πλαίσιο του έργου που πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Μουσείων Αττάλειας, και ενώ οι εργασίες συντήρησης των ιστορικών υπολειμμάτων συνεχίζονται, οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται διεξοδικά. Τέλος, ένας δρόμος με κιονοστοιχίες που αναμένεται να ρίξει φως στην ιστορία ανακαλύφθηκε στο νότιο τμήμα του πύργου.

Ο Πύργος Hıdırlık και οι εργασίες που εκτελούνται σε αυτόν και στα περίχωρά του. Πίστωση: Δήμος Αττάλειας

Δηλώνοντας ότι 100 μέτρα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, η υπεύθυνη τμήματος του Antalya Metropolitan City, Ezgi Öz είπε, “Είναι ένα από τα σημαντικά ευρήματα του Kaleiçi. Εκτείνεται μέχρι το Üçkapılar και βρήκαμε τη σύνδεσή του με τη θάλασσα».

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες ανασκαφής στον Πύργο Hıdırlık

Οι πυρετώδεις εργασίες συνεχίζονται στον «Πύργο Hıdırlık γύρω από την  Αρχαιολογική Ανασκαφή και  το έργο για την εξέδρα παρατήρησης» που διεξάγονται από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Αττάλειας υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης του Μουσείου της Αττάλειας και του KUDEB.

Στο συγκεκριμένο έργο  προχωρούν κανονικά τα τεχνικά έργα που θα ενώσουν την ιστορία με το τοπίο, ενώ εξακολουθούν να γίνονται νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Ως αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών που ξεκίνησαν από τον Μητροπολιτικό Δήμο το 2020, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Διατήρησης, προκειμένου να αναδειχθεί ο Πύργος Hıdırlık, σε ένα από τα πολιτιστικά και ιστορικά κτίρια της Αττάλειας, καθώς και πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο έλξης, ενώ αρχαία αξιοθέατα και κατασκευές αποκαλύφθηκαν στην περιοχή.

Φωτογραφία: Δήμος Αττάλειας

«Έχουμε φτάσει περίπου 100 μέτρα της συνολικής έκτασης μέχρι στιγμής»

Επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκε ένας δρόμος με κιονοστοιχίες της Ρωμαϊκής Περιόδου, η Öz μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Είναι ένα από τα σημαντικά ευρήματα του Kaleiçi. Εκτείνεται μέχρι το Üç Kapılar. Εδώ βρέθηκε η σύνδεσή του με τη θάλασσα. Βγάζουμε αυτόν τον δρόμο στην επιφάνεια. Ανήκει στη Ρωμαϊκή Περίοδο. Το υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει ότι θα υπάρχει  συνέχεια, θεωρούμε  ότι εκτείνεται στα 800 μέτρα. Έχουμε φτάσει περίπου 100 μέτρα της συνολικής έκτασης μέχρι στιγμής».

Αποκατάσταση ψηφιδωτών που ανακαλύφθηκαν κοντά στον πύργο. Πίστωση: Δήμος Αττάλειας

Δηλώνοντας ότι θα υλοποιήσουν τη μεγαλύτερη βεράντα παρατήρησης της Τουρκίας με την ολοκλήρωση του έργου, η Οz είπε, «Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, σημαντικές κατασκευές θα εκτεθούν μέσα από γυάλινες καλύμματα , ενώ θα εγκατασταθούν ξύλινες περιπατητικές περιοχές και σε άλλους τομείς. Με την κοινή έννοια, πραγματοποιήθηκε να σημαντικό έργο. Εδώ υπήρχαν χρησιμοποιούμενες περιοχές, έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να δώσουμε αυτές τις περιοχές στο κοινό και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το έργο μας το 2023. Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Οι εργασίες συντήρησης προχωρούν γρήγορα, μετά την οποία  θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στο παρατηρητήριο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου