Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 24, 2024

Σπαρτιάτες: Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου – Κρίνεται η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα κρίνει τη συμμετοχή ή μη του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Συνολικά 46 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έχουν υποβάλλει δήλωση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές περνώντας την πρώτη φάση της διαδικασίας για το έμβλημα και το όνομά τους. Το ενδιαφέρον πάντως και αυτή τη φορά, όπως είχε γίνει και προ των βουλευτικών του 2023, εστιάζεται στο αν και πώς θα κινηθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους «Σπαρτιάτες». Την προηγούμενη φορά ο Άρειος Πάγος είχε «κόψει» το κόμμα «Έλληνες» που συμμετείχε ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ωστόσο είχε εναλλακτική, όπως προέκυψε στη συνέχεια. Αφού έγινε η ανακήρυξη εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, δήλωσε τη στήριξή του στους «Σπαρτιάτες», ένα κόμμα άγνωστο στους πολλούς μέχρι εκείνη τη στιγμή, μη ανιχνεύσιμο καν στις δημοσκοπήσεις, που κατάφερε ωστόσο να λάβει ποσοστό κοντά στο 5% μετά τη στήριξη Κασιδιάρη.

Και το ερώτημα είναι, τι θα κάνει τώρα ο Άρειος Πάγος αφενός με τους «Σπαρτιάτες», αφετέρου με άλλα μικρά κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή, των οποίων η «προϊστορία» ή το πώς και γιατί «γεννήθηκαν» είναι, εν πολλοίς, άγνωστα, και που μπορεί κάποιο εξ αυτών να αποτελέσει το «όχημα» του Κασιδιάρη για τις ευρωεκλογές.


Ξεκινώντας από τους «Σπαρτιάτες», νομικοί και δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θα πράξουν οι δικαστές του Α1 Τμήματος. Πολλοί πιστεύουν ότι αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος σε βάρος 11 βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας που η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διενήργησε, το «κόψιμό» τους είναι δεδομένο. Παραπέμπουν δε και στο σκεπτικό της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, βάση του οποίου, το κόμμα των Σπαρτιατών αποτέλεσε στην πραγματικότητα τον «μανδύα του νέου πολιτικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη». Σημειώνεται ότι με το ίδιο σκεπτικό έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Εκλογοδικείο κατά εκλεγμένων με το κόμμα βουλευτών, με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.


Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη από εκείνους που επισημαίνουν ότι ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» , Βασίλης Στίγκας, δεν ήταν μεταξύ όσων διώχθηκαν. Ήταν άλλωστε εκείνος που ξεκίνησε και την έρευνα όταν κατήγγειλε εκβιασμούς και πρακτικές μαφίας στο κόμμα, ανεξάρτητα αν στην πορεία επιχείρησε να «στρογγυλέψει» τα όσα αρχικώς δήλωσε, και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου. Συνεπώς, λένε, αν δεν προκύψει κάτι με τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο, κάποια σχέση τους με τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, που θα στηρίξουν τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές; Το ότι υπάρχει δυσκολία φαίνεται, όπως υποστηρίζουν, και από το ότι αν και προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης (κάτι που είχε γίνει με την Χρυσή Αυγή) μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση για τους «Σπαρτιάτες», προφανώς, σημειώνουν, επειδή έχει μείνει εκτός διώξεων ο πρόεδρός τους.

Όσον αφορά τώρα στην περίπτωση ο Ηλ. Κασιδιάρης να «κρυφτεί» και πάλι πίσω από ένα άλλο κόμμα το οποίο θα καταφέρει να περάσει το «σκόπελο» του Αρείου Πάγου και θα λάβει τη στήριξή του στη συνέχεια, αυτό ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Με δεδομένο ωστόσο το προηγούμενο που υπάρχει, εκτιμάται ότι ο έλεγχος τούτη τη φορά θα είναι πιο εξονυχιστικός στο «βιογραφικό» των λιγότερο γνωστών κομμάτων καθώς και σε αυτό των υποψηφίων τους.


Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε την Τρίτη (23/4) για τη μη κατάθεση υπομνήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, στο Κανάλι της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο να καταθέσουν «σήμερα κιόλας» υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών.


Το ΠΑΣΟΚ, άφησε αιχμές για την καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένσταση κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες», ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό και τις διάφορες παραφυάδες του δεν μπορεί να δοθεί με υπομνήματα, προσθέτοντας ότι μόνο η οργανωμένη πάλη λαού και νεολαίας μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος απέναντι στον φασισμό.


Υπενθυμίζεται ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο διορία για την κατάθεση ένστασης κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» παρήλθε στις 20 Απριλίου.


Η πρόταση, ωστόσο, της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κας Αδειλίνη, για ποινικές διώξεις στους 11 βουλευτές του κόμματος, ενδεχομένως δρομολογεί το μπλοκάρισμα του κόμματος των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές.


Τι θα σημάνει τυχόν απόφαση του εκλογοδικείου για έκπτωση των «Σπαρτιατών»

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα πριν από το Πάσχα αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου, που θα κρίνει την έκπτωση των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση διαμορφώνονται δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες που εξέλεξε βουλευτές το κόμμα των Σπαρτιατών, τότε θα γίνει κατανομή του ποσοστού 4,68%, που έλαβαν, καθώς και των εδρών των Σπαρτιατών στα άλλα κόμματα και αντικατάσταση των βουλευτών, ανάλογα με τα υπόλοιπα.


Στο δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση που το εκλογοδικείο αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών, τότε αναμένεται να στηθούν διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές στις 12 περιφέρειες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου