Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 29, 2024

Τι είναι ο "Ανάδρομος Ερμής" και γιατί τον κατηγορούμε;

 


Όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος φαίνεται να κινείται "προς τα πίσω" στον ουρανό. Γιατί αυτό το απλό αστρονομικό γεγονός προκαλεί τρόμο και συναγερμό;
 
 
 
Κολλήματα υπολογιστών, χαμένες πτήσεις, εντάσεις στο χώρο εργασίας και άλλα πολλά. Αν κάποιος αποδίδει τέτοια γεγονότα στην αστρολογία θα έλεγε ότι θα έπρεπε να περιμένουμε όλο αυτό το χάος όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος.
 
Για την ακρίβεια, το 2024 ξεκίνησε με τον Ερμή σε αυτή την κατάσταση: η τελευταία ανάδρομη του 2023 τελείωσε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 και δεν είναι η μόνη φορά που πρέπει να το περιμένουμε για φέτος.
 
Οι υπόλοιπες ανάδρομες ημερομηνίες του Ερμή για το 2024

Όμως, σύμφωνα με έναν αστρονόμο, αυτό το κοινό ουράνιο φαινόμενο δεν είναι λόγος να μένει κάποιος κλεισμένος στο σπίτι για εβδομάδες κάθε φορά. "Δεν γνωρίζουμε κανέναν φυσικό μηχανισμό που θα προκαλούσε πράγματα όπως διακοπές ρεύματος ή άλλα προβλήματα στους ανθρώπους", δηλώνει ο αστρονόμος στο Adler Planetarium του Σικάγο, Δρ Mark Hammergren. Οπότε, αν ο Ερμής δε δημιουργεί προβλήματα όταν φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση στον ουρανό, γιατί τόσοι πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι το κάνει;

Η ιστορία του "Ανάδρομου Ερμή"
 


Ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα, ο ανάδρομος Ερμής -όπως αποκαλείται τεχνικά- γράφτηκε στους κύκλους της αστρολογίας. Το γεγονός σημειώθηκε στα βρετανικά γεωργικά αλμανάκ της εποχής, τα οποία διάβαζαν οι αγρότες για να συγχρονίσουν τα χρονοδιαγράμματα φύτευσης με τα μοτίβα των αστεριών.

Κατά τη διάρκεια της μανίας του πνευματισμού της βικτωριανής εποχής, το ενδιαφέρον για την αστρολογία αυξήθηκε, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα αστέρια επηρεάζουν τη Γη με διάφορους (συχνά άβολους) τρόπους. Εκδόσεις του τέλους του 19ου αιώνα όπως το The Astrologer’s Magazine και το The Science of the Stars συνέδεσαν τον ανάδρομο Ερμή με έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης, εκείνη την περίοδο, εμφανίστηκαν σε μερικά άρθρα χαρακτηρισμοί του γεγονότος ως "κακός οιωνός". Τότε όμως, η συσχέτισή του με την απόλυτη καταστροφή δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο σήμερα.

Αν και πνευματιστικά χόμπι όπως οι συνεδρίες (séance) σταδιακά έσβησαν, η αστρολογία έγινε ακόμη πιο δημοφιλής. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, τα ωροσκόπια ήταν βασικά στις εφημερίδες και ο ανάδρομος Ερμής ήταν κάτι που εμφανιζόταν συνεχώς. Επειδή ο ρωμαϊκός θεός Ερμής (Mercury) λεγόταν ότι κυβερνούσε τα ταξίδια, το εμπόριο, τον οικονομικό πλούτο και την επικοινωνία, στους αστρολογικούς κύκλους, συνδέθηκε και ο πλανήτης με αυτά τα θέματα.

Πλέον όμως, η δύναμη που αποδίδεται στο συμβάν έχει γίνει τόσο υπερβολική που κατηγορείται για τα πάντα, από πεπτικά προβλήματα μέχρι χαλασμένες συσκευές.

Τι είναι ο ανάδρομος Ερμής;
 

Ο πλανήτης Ερμή καθώς περνάει μπροστά από τον ήλιο

Αν και το άγχος γύρω από τον ανάδρομο Ερμή είναι ισχυρότερο από ποτέ, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Ακόμη και οι πιο αδύναμες εξηγήσεις, όπως η ιδέα ότι η βαρυτική έλξη από τον Ερμή επηρεάζει το νερό στο σώμα μας με τον ίδιο τρόπο που το φεγγάρι ελέγχει τις παλίρροιες, διαλύονται εύκολα από την επιστήμη. "Ένα αυτοκίνητο 20 πόδια μακριά από εσάς θα ασκήσει ισχυρότερη έλξη βαρύτητας από ό,τι ο πλανήτης Ερμής", είπε ο Δρ Hammergren.

Για να κατανοήσουμε το πόσο λίγο επηρεάζει τη ζωή στη Γη ο ανάδρομος Ερμής, πρέπει να μάθουμε τη φυσική διαδικασία πίσω από το φαινόμενο.
 
Όταν ο πλησιέστερος πλανήτης στον ήλιο είναι ανάδρομος, φαίνεται να κινείται "προς τα πίσω" (από ανατολικά προς δυτικά, αντί για δυτικά προς ανατολικά) κατά μήκος του ουρανού. Στην πραγματικότητα, αυτή η φαινομενική αντιστροφή στην τροχιά του Ερμή είναι απλώς μια ψευδαίσθηση για εμάς τους ανθρώπους που τον βλέπουν από τη Γη. Φανταστείτε τον Ερμή και τη Γη να κάνουν κύκλους γύρω από τον ήλιο σαν αυτοκίνητα σε μια πίστα. Ένα έτος στον Ερμή είναι μικρότερο από ένα έτος στη Γη (88 γήινες ημέρες), πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερμής χρειάζεται 4 χρόνια (γήινου χρόνου) για να ολοκληρώσει μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον ήλιο.

Όταν οι πλανήτες βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο στην ίδια πλευρά του ήλιου, ο Ερμής φαίνεται στη Γη σαν να κινείται ανατολικά. Όταν όμως ο Ερμής προσπερνά τη Γη και συνεχίζει την τροχιά του, αυτή φαίνεται να αλλάζει πορεία. Σύμφωνα με τον Δρ Hammergren, είναι απλώς ένα παιχνίδι της προοπτικής. "Το ίδιο συμβαίνει όταν προσπερνάμε ένα άλλο αυτοκίνητο σε έναν αυτοκινητόδρομο πηγαίνοντας λίγο πιο γρήγορα. Το άλλο αυτοκίνητο δεν κινείται προς τα πίσω, απλά φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω σε σχέση με τη δική μας κίνηση".

Η τροχιά της Γης δεν είναι πανομοιότυπη με αυτή οποιουδήποτε άλλου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι πλανήτες φαίνεται να κινούνται προς τα πίσω σε διάφορα χρονικά σημεία. Πλανήτες μακρύτερα από τον ήλιο από τη Γη έχουν ακόμη πιο αισθητά ανάδρομα μοτίβα επειδή είναι ορατοί τη νύχτα.
 
Εξαιτίας όμως της αστρολογίας, είναι η ανάδρομη κίνηση του Ερμή που προκαλεί τρόμο κάθε λίγους μήνες. Και γι' αυτό, ο Δρ. Hammergren κατηγορεί τη δεισιδαιμονία και προτρέπει τον κόσμο να θυμηθούν την προηγούμενη χρονιά και να δουν αν ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές οι περίοδοι της ζωής τους όταν ο Ερμής ήταν ξανά ανάδρομος. Πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι τα παρερμηνευμένα μηνύματα και τα τεχνικά προβλήματα είναι αρκετά κοινά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Όπως είπε όμως ο Δρ Hammergren, όταν τα πράγματα πάνε στραβά και ο Ερμής δεν είναι ανάδρομος, "τότε είναι Δευτέρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου