Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 16, 2024

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου



Τους έχουμε δει και τους έχουμε θαυμάσει. Οι Μεγάλοι Δανοί ή αλλιώς Μολοσσοί, είναι μία από τις πιο μεγάλες φυλές σκύλων στον κόσμο.

Έχουν μια άκρως επιβλητική εμφάνιση που είναι σχεδόν αδύνατον να μην γυρίσεις το κεφάλι σου και να τους θαυμάσεις. Η συγκεκριμένη φυλή είναι από τις παλιές φυλές και απόδειξη είναι ότι εμφανίζονται σε γλυπτά στην αρχαία Αίγυπτο. Παρά το μέγεθός τους αυτοί οι αγαθοί γίγαντες τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα παιδιά και γι’ αυτό είναι εξαιρετικοί οικογενειακοί σκύλοι. Έχουν χαρακτηριστεί και ως «ο Απόλλωνας των σκύλων» λόγω της χάρης τους, του θάρρους, του αναστήματος και της ομορφιάς τους.


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους Μολοσσούς που ίσως δεν γνωρίζατε.

1. Είναι από τα ψηλότερα σκυλιά στον κόσμο

Οι αρσενικοί Μολοσσοί φτάνουν σε ύψος τα 82 εκατοστά και σε βάρος τα 80 κιλά. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα, με ύψος που φτάνει τα 75 εκατοστά και βάρος τα 65 κιλά. Φανταστείτε ότι αν ένας Μολοσσός σηκωθεί στα πίσω του πόδια μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος έναν άνθρωπο. Παρά το μέγεθός τους, όμως, οι Μεγάλοι Δανοί είναι κομψοί και έχουν ένα βασιλικό βάδισμα.

2. Είναι ιδιαίτερα στοργικοί και κοινωνικοί

Μπορεί να είναι μεγάλα σκυλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αγκαλιές, χάδια και αγάπη. Χρειάζονται πολλή στοργή, είναι ανθρωποκεντρικά και τα πηγαίνουν εξαιρετικά τόσο με μικρά παιδιά όσο και με άλλα ζώα. Η ευγένεια και η υπομονή είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Ωστόσο, η εκπαίδευσή τους είναι απαραίτητη καθώς λόγω του μεγέθους τους μπορεί να κάνουν λίγο πιο άγαρμπες κινήσεις.

3. Χρειάζονται καθημερινή άσκηση

Αν και δεν θα χρειαστεί να ανέβετε βουνά και να εξερευνήσετε λαγκάδια με έναν Μολοσσό, η καθημερινή του εκτόνωση είναι απαραίτητη. Δύο με τρεις βόλτες την ημέρα, κατά τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν, να μυρίσουν και να κοινωνικοποιηθούν, είναι αρκετές και θα μπορέσουν να παραμείνουν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Όσο είναι κουτάβια ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερη εκτόνωση αλλά και πάλι δεν είναι όπως τα κουτάβια Τζακ Ράσελ για παράδειγμα που έχουν ενέργεια για 3 ζωές. Αν έχετε υιοθετήσει έναν Μεγάλο Δανό, να θυμάστε ότι μπορεί να κάνει ελαφρύ τρέξιμο αλλά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να γίνει 2 ετών γιατί νωρίτερα αυτή η δραστηριότητα μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα στα κόκαλα.

4. Έχουν πολύ δυνατή όσφρηση

Οι Μολοσσοί εκτράφηκαν για να κυνηγούν αγριογούρουνα και γι’ αυτό έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα ισχυρή αίσθηση της όσφρησης. Όταν βγαίνουν βόλτα θα κάνουν τα πάντα για να ακολουθήσουν αυτό που τους λέει η μύτη τους. Οπότε, τόσο η εκπαίδευσή τους είναι απαραίτητη όσο και το λουρί τους για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

5. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητες


Επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλους και δυνατούς σκύλους, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή τους είναι δύο διαδικασίες απαραίτητες για να μπορέσουν να έχουν τόσο αυτοί όσο και οι κηδεμόνες τους μια άνετη και ευτυχισμένη ζωή. Οπότε, θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι δύο από πολύ νωρίς για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.



6. Έχουν μεγάλες ανάγκες

Όσο πιο μεγάλος ένας σκύλος, τόσο πιο μεγάλες και οι ανάγκες του. Αν υιοθετήσετε έναν Μολοσσό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι τρώει πολύ.. τρώει πάρα πολύ! Βέβαια όσο μεγάλα και αν είναι τα έξοδα του, τελικά δεν έχει καμία σημασία γιατί η αγάπη που θα σας δώσει είναι τεράστια.

7. Έχουν σχετικά μικρό προσδόκιμο ζωής

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη φυλή έχει μικρό προσδόκιμο ζωής αφού οι Μολοσσοί ζουν μόλις 7 με 10 χρόνια. Ωστόσο, είναι ικανοί να γεμίσουν αυτά τα λίγα χρόνια με απεριόριστη αγάπη τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας

Αυτές είναι μόνο μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους Μολοσσούς. Με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και μια καταγωγή που δεν είναι απολύτως βέβαιη – αν και μάλλον τελικά προέρχονται από τη Γερμανία – και όλο υποθέσεις και εικασίες γίνονται, ένα είναι το σίγουρο: θα ασχοληθούμε ξανά με αυτούς τους αγαθούς γίγαντες και θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε κι άλλο στα μυστικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου