Η Σίρλεϊ Τεμπλ (Shirley Temple) ήταν αμερικανίδα ηθοποιός, ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του 1930,
όταν σε παιδική ηλικία πρωταγωνιστούσε σε μιούζικαλ του Χόλιγουντ. Παιδί-θαύμα στα έξι, είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από σαράντα ταινίες προτού καλά καλά κλείσει τα δώδεκα! Σε ηλικία επτά ετών τιμήθηκε με Όσκαρ και παραμένει μέχρι και σήμερα η νεότερη ηθοποιός που κατέκτησε το πολυπόθητο αγαλματάκι. Από τη δεκαετία του 1950, όταν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε με τα κοινά και ήταν ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.Η Σίρλεϊ Τεμπλ (Σέρλι, η ορθή προφορά του ονόματός της) γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1928 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας από πατέρα τραπεζίτη και μητέρα νοικοκυρά. Πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1931, σε μία σειρά ταινιών μικρού μήκους υπό τον γενικό τίτλο «Baby Burlesks», με πρωταγωνιστές παιδιά, που μιμούνταν ρόλους σοβαρών ταινιών.
Έγινε γνωστή με το μιούζικαλ του Χάμιλτον ΜακΦάντεν «Stand Up and Cheer» (1934), όπου χορεύοντας με την ψυχή της, έφερε το χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων Αμερικανών και κέρδισε μία θέση στην καρδιά τους. Ήταν η εποχή του μεγάλου κραχ και η μικρούλα Σίρλεϊ ήταν το κατάλληλο αντίδοτο στην κατάθλιψη που απειλούσε ένα ολόκληρο έθνος. Ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία για να γελάσει με τα παιδικά της σκέρτσα και τις σοβαρές, μικρομεγαλίστικες εκφράσεις της. Η Σίρλεϊ ακτινοβολούσε χαρά και η ζωντάνια της στην οθόνη ήταν μεταδοτική. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούζβελτ δεν δίστασε να δηλώσει: «Εφόσον έχουμε τη Σίρλεϊ Τεμπλ η χώρα μας θα είναι εντάξει».
Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Little Miss Marker» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Χολ, «Baby Take a Bow» σε σκηνοθεσία Χάρι Λάχμαν, «Now and Forever» σε σκηνοθεσία Χένρι Χάθαγουεϊ και «Bright Eyes» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπάτλερ, στην οποία ανέδειξε το δραματικό της ταλέντο και τραγούδησε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της, το «On the Good Ship Lollipop».
Η επιτυχία της δεν ήταν τυχαία. Εκτός από το μουτράκι της που έγραφε στην οθόνη, η Σίρλεϊ Τεμπλ, έχοντας στη διάθεσή της μία στρατιά από εξειδικευμένους σεναριογράφους, χορευτές και συνθέτες για να προωθούν την καριέρα της, ήταν αληθινό χρυσωρυχείο για το κινηματογραφικό στούντιο της Fox.
Με το τέλος του 1934 είχε ήδη γίνει σταρ. Τον επόμενο χρόνο κέρδισε ένα ειδικό Όσκαρ για τη συμβολή της στην κινηματογραφική ψυχαγωγία. Μετά τις πρώτες της επιτυχίες, οι κούκλες Σίρλεϊ Τεμπλ δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν και γρήγορα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα έξι εκατομμύρια. Δεν υπήρχε κοριτσάκι σε ολόκληρη την Αμερική που να μην ήθελε να αποκτήσει μια κούκλα Σίρλεϊ Τεμπλ.
Ανάμεσα στις άλλες ταινίες της ξεχωρίζουν: «The Little Colonel» (1935) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπάτλερ, «Wee Willie Winkie» (1937) σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ και «Η μικρή πριγκίπισσα» («The Little Princess», 1939) σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Λανγκ.
Ενώ στην εφηβική της ηλικία απουσίασε από την οθόνη, επέστρεψε ως νεαρή γυναίκα με μέτρια επιτυχία και το 1950 αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο σε σόου στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, ποτέ δεν έκανε ξανά άλλη ταινία.
Σε ηλικία 21 χρόνων είχε ήδη χρεωθεί κάποιες αποτυχίες στην καριέρα της (ο κόσμος λάτρευε την πιο μπεμπεκίστικη εκδοχή της), ένα διαζύγιο, μία κόρη κι ένα νέο σύζυγο, τον επιχειρηματία Τσαρλς Μπλακ (1919-2005), με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά.
Ως Σίρλεϊ Τεμπλ Μπλακ έκανε καριέρα στην πολιτική και τη διπλωματία υπό τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το 1967 ήταν υποψήφια για μία θέση στο Κογκρέσο στην 11η εκλογική περιφέρεια της Καλιφόρνιας, αλλά απέτυχε να εκλεγεί. Από το 1969 έως το 1970 ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ενώ από το 1974 έως το 1976 διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Γκάνα. Με την επάνοδό της στις ΗΠΑ ανέλαβε επικεφαλής του πρωτοκόλλου του προέδρου Τζέραλντ Φορντ (1976-1977) και το 1981 ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας για τα προβλήματα των αφρικανών προσφύγων. Από 1989 έως το 1992 διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τσεχοσλοβακία και ήταν παρούσα στη «Βελούδινη Επανάσταση», που ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.
Η Σίρλεϊ Τεμπλ πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στο σπίτι της, στο Γουντσάιντ της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 85 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου