Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους σαρωτικούς κανόνες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των
προϊόντων που είναι επιβαρυμένα με καταναγκαστική εργασία από την αγορά της ΕΕ.Ο νέος νόμος - που εγκρίθηκε την Τρίτη με 555 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 45 αποχές - έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσει τις αγορές εισαγωγών και εξαγωγών της ΕΕ από τις διασυνδέσεις με τη σύγχρονη δουλεία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται σε προϊόντα που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο, ο νόμος θεωρείται ως μια σκόπιμη κίνηση κατά χωρών όπως το Τουρκμενιστάν ή η Κίνα, όπου υπάρχουν αναφερόμενες αποδείξεις για κρατικά υποστηριζόμενη καταναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που σφραγίστηκε την Τρίτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027, εν αναμονή της τελικής έγκρισης των κρατών μελών, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να ξεκινούν έρευνες για προϊόντα με ύποπτους δεσμούς με την καταναγκαστική εργασία και να απαγορεύουν τα προϊόντα αυτά από την αγορά της ΕΕ.
Σε περίπτωση υποψιών που σχετίζονται με χώρες εκτός του μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ξεκινήσει έρευνες και να καλέσει τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών να διενεργήσουν επιθεωρήσεις για τις ύποπτες περιπτώσεις δουλεμπορικής εργασίας.
Τα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από καταναγκαστική εργασία και τα οποία εντοπίζονται ήδη στην αγορά της ΕΕ θα δωρίζονται, θα ανακυκλώνονται ή θα καταστρέφονται, ενώ οι εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίζουν αναλογικά και αποτρεπτικά πρόστιμα, τα οποία θα καθορίζονται από τα κράτη μέλη.
«Πρόκειται για καλά νέα για τους καταναλωτές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες σήμερα υποφέρουν από το ντάμπινγκ των εισαγωγών από περιοχές με καταναγκαστική εργασία», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άννα Καβαζίνι πριν από την ψηφοφορία.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ανάσχεση της ανησυχητικής τάσης της διείσδυσης φτηνών προϊόντων που παράγονται από καταναγκαστική εργασία σε όλη την αγορά της ΕΕ, καθώς και της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται με καταναγκαστική εργασία και της έκρηξης των παράνομων κερδών κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι τουλάχιστον 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση καταναγκαστικής εργασίας, αποφέροντας συνολικά 236 δισεκατομμύρια δολάρια (217 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.
Πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ δεκάδων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ένδυσης και καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα κράτησης στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για συστηματικές καταχρήσεις σε βάρος Ουιγούρων και άλλων μειονοτικών εθνοτικών ομάδων.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάρκες όπως η H&M με έδρα τη Σουηδία και η Zara - μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία - θα μπορούσαν να προμηθεύονται υλικά που κατασκευάζονται από Ουιγούρους στα διαβόητα στρατόπεδα κράτησης στη Σιντζιάνγκ, την επαρχία που εκτιμάται ότι παράγει το 90% του κινεζικού βαμβακιού και περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς.
Στις ΗΠΑ, ένας νόμος του 2021 απαγορεύει τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ, με τους εισαγωγείς να υποχρεούνται νομικά να παρέχουν αποδείξεις ότι όλα τα προϊόντα που συνδέονται με την περιοχή κατασκευάζονται χωρίς καταναγκαστική εργασία.
Πέρυσι, Αμερικανοί νομοθέτες ξεκίνησαν έρευνα για τους κινεζικών συμφερόντων κολοσσούς λιανικής Shein και Temu - οι οποίοι έχουν σημειώσει τεράστια ανάπτυξη στην αγορά της ΕΕ - καθώς και για την Adidas και τη Nike για πιθανές διασυνδέσεις με την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων.
Το νομοσχέδιο της ΕΕ, που κατατέθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2022, αντιμετώπισε πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις, με πολλούς να φοβούνται ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στην τρέχουσα θητεία.
Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου επιτεύχθηκε μια ταχεία συμφωνία μεταξύ του κοινοβουλίου και των πρωτευουσών της ΕΕ, επιτρέποντας στο ημικύκλιο να δώσει το πράσινο φως κατά τη διάρκεια της τελευταίας μαραθώνιας συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Κριτική από ορισμένες ομάδες
Τα σχέδια έτυχαν ευρείας υποστήριξης από όλες τις πολιτικές ομάδες. Ωστόσο, οι επικριτές, ιδίως το φιλελεύθερο, φιλοεπιχειρηματικό κόμμα FDP της Γερμανίας, υποστήριξαν ότι ο νόμος θα επιφέρει υπερβολική γραφειοκρατία και θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.
Οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών καθυστέρησαν επίσης τις διαπραγματεύσεις. Οι δεσμοί μεταξύ της καταναγκαστικής εργασίας στην κινεζική Xinjiang και της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας προκάλεσαν φόβους ότι ο νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στα λεγόμενα "ευαίσθητα" εξαρτήματα που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.
Σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των πρωτευουσών και του κοινοβουλίου, οι εθνικές αρχές μπορούν να ζητούν από τις εταιρείες που παρέχουν "κρίσιμα προϊόντα" να παρακρατούν τα προϊόντα τους έως ότου αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν πλέον δεσμοί με την καταναγκαστική εργασία στις δραστηριότητές τους, καθυστερώντας ουσιαστικά τις απαγορεύσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν επίσης επισημάνει ορισμένους περιορισμούς του νέου κανονισμού, καθώς δεν περιλαμβάνει την υποχρέωση παροχής αποκατάστασης για τα θύματα ως προϋπόθεση για την άρση της απαγόρευσης ενός προϊόντος.
«Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από την καταναγκαστική εργασία θα παραμείνουν ευάλωτοι χωρίς ρητή υποχρέωση αποκατάστασης της βλάβης», δήλωσε στο Euronews η Σιαν Λε, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Anti-Slavery International, υποστηρίζοντας ότι χωρίς χαμηλά αποδεικτικά όρια, θα είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελίες κατά των εταιρειών που καταχρώνται.
Οι ΜΚΟ εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει το τεκμήριο της κρατικά επιβαλλόμενης καταναγκαστικής εργασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου και τομείς όπου υπάρχουν αποδείξεις για δουλεμπορική εργασία.
Ο κανονισμός είναι "αδύναμος" σε αυτές τις περιπτώσεις, λέει η ομάδα υπεράσπισης Clean Clothes Campaign: "Το μυαλό μας πηγαίνει στον πληθυσμό των Ουιγούρων: θα μπορούσε κανείς να αμφιβάλει αν αυτός ο κανονισμός θα έχει πραγματικά αντίκτυπο στη ζωή τους".
Αντί για τεκμήρια ή περιφερειακές απαγορεύσεις, η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσει έναν κατάλογο των εν λόγω περιοχών και τομέων και θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να ελέγχουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.
«Αυτοί οι νέοι κανόνες δεν θα πρέπει να είναι απλώς μια τίγρη επί χάρτου», δήλωσε ο Στιβ Τρεντ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης (EJF).
«Τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν την ισχυρή εφαρμογή και επιβολή τους», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου