Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με πάνω από 350 drones και βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ απογείωσε και μαχητικά 5ης γενιάς F-35 για την αναχαίτιση του κινδύνου.
Συνολικά 39 μαχητικά F-35 χρησιμοποιήθηκαν από την ΙΑΙ το βράδυ της ιρανικής επίθεσης για την αντιμετώπιση των απειλών.
Αυτό που αξίζει μεγάλης προσοχής – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία – είναι οι βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί πιλότοι. Όπως έγινε γνωστό είχαν στα φτερά τους είχαν προσαρμοσμένες «χαζές» βόμβες οι οποίες μετατράπηκαν σε «έξυπνες» με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.
Η μοίρα UAV της ΙΑΙ – το κέντρο δοκιμών πτήσης της αεροπορίας – ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, στο τέλος των οποίων τα αεροπλάνα 35-F προσαρμόστηκαν για να μεταφέρουν έξυπνες βόμβες JDAM κάτω από τα φτερά.
Αυτή η προσθήκη έφερε ισχυρότερες δυνατότητες επίθεσης των αεροπλάνων, που μπορούν τώρα να μεταφέρουν περισσότερες βόμβες και βαρύ όπλο, χωρίς να περιορίζονται μόνο στον εσωτερικό οπλισμό τους. Ήδη έχουν επιτεθεί σε αυτή τη διαμόρφωση τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Το Joint Direct Attack Munition (JDAM) είναι ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει τις μη καθοδηγούμενες βόμβες ή τις «χαζές βόμβες» σε πυρομαχικά με ακρίβεια καθοδήγησης παντός καιρού.
Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με JDAM βρίσκουν τους στόχους τους από ένα ενσωματωμένο σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης συνδεδεμένο με έναν δέκτη GPS, δίνοντάς τους επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 15 ναυτικών μιλίων (28 km). Οι βόμβες εξοπλισμένες με JDAM κυμαίνονται από 500 έως 2.000 λίβρες (230 έως 910 κιλά) – οι γνωστές κι ως iron bombs, τις οποίες διαθέτει σε μεγάλη αφθονία η Πολεμική μας Αεροπορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου