Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 24, 2024

Γνωρίστε την «robo-πόλη» όπου οι άνθρωποι θα συμμετέχουν σε ένα «μαζικό πείραμα» – Έτσι θα είναι η ζωή για τους πρώτους 2.000 κατοίκους – Δείτε φωτογραφίες

Μία ρομποτική ουτοπία που χτίστηκε στους πρόποδες ενός ενεργού ηφαιστείου ετοιμάζεται να καλωσορίσει τους

κατοίκους του ως μέρος ενός «μαζικού πειράματος».


Η Woven City, σχεδιασμένη από την μάρκα αυτοκινήτων Toyota, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το όρος Fuji της Ιαπωνίας και είναι υπό κατασκευή από το 2021. Η φουτουριστική πόλη θα λειτουργήσει ως «ζωντανό εργαστήριο» για την εταιρεία προκειμένου να δοκιμάσει τα ανανεώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης που ονομάζονται «E-palettes».

 Οι πρώτοι 2.000 κάτοικοι

Οι πρώτοι 2.000 κάτοικοι αναμένεται να μετακομίσουν εκεί μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος μιας μελέτης 8 δισεκατομμυρίων λιρών για την κατανόηση των μοτίβων συμπεριφοράς οδηγών και πεζών.

Φωτογραφία: Woven by Toyota

Μόλις βρεθούν μέσα στην robo-πόλη, οι συμμετέχοντες θα ζήσουν σε εκπληκτικά νέα «έξυπνα σπίτια» που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με υδρογόνο, καθιστώντας την πόλη όσο πιο οικολογική γίνεται.
Όλες οι κατοικίες θα είναι εξοπλισμένες με στέγες με ηλιακούς συλλέκτες, τεχνολογία AI για την παρακολούθηση της υγείας μέσα στο σπίτι και όλα τα οχήματα και τα κτίρια θα συνδέονται μέσω δεδομένων και αισθητήρων, εξηγεί ο επικεφαλής της Toyota, Akio Toyoda.
Τα σπίτια, κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο, θα διαθέτουν ρομποτική οικιακής χρήσης για να «βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή» βοηθώντας τους κατοίκους να είναι πιο ανεξάρτητοι.



Ο Πρόεδρος της Toyota δήλωσε: «Η κατασκευή μιας ολοκληρωμένης πόλης από την αρχή, ακόμη και σε μικρή κλίμακα σαν αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθούν μελλοντικές τεχνολογίες… Με τους ανθρώπους, τα κτίρια και τα οχήματα όλα συνδεδεμένα και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δεδομένων και αισθητήρων, θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την τεχνολογία συνδεδεμένης τεχνητής νοημοσύνης… τόσο στον εικονικό όσο και στον φυσικό κόσμο, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητές της».
Οι δρόμοι

Οι δρόμοι θα χωρίζονται σε τρεις τύπους: περιοχές αποκλειστικά για πεζούς, δρόμοι για γρήγορη κυκλοφορία και δρόμοι για μείγμα οχημάτων χαμηλής ταχύτητας. Θα επιτρέπονται μόνο κινητήρες μηδενικών εκπομπών με ειδικά οχήματα για τους ηλικιωμένους και υποστήριξη για άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια.



Εκπληκτικά αρχιτεκτονικά σχέδια αποκαλύπτουν το σχήμα της πειραματικής πόλης που μοιάζει με πλέγμα με φυσικούς, ανοιχτούς χώρους που θα προωθούν την κοινωνική συναναστροφή στην πόλη της διαστημικής εποχής.

Η μάρκα αυτοκινήτων έχει αναθέσει στον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels – του οποίου προηγούμενα έργα περιλαμβάνουν τα Δίδυμα Κέντρα Παγκόσμιου Εμπορίου, το Lego House στη Δανία και το Mountain View της Google.

Ο αρχιτέκτονας δήλωσε: «Οι τεχνολογίες αρχίζουν να αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που κατοικούμε και κινούμαστε στις πόλεις μας»



«Οι συνδεδεμένες, αυτόνομες, μηδενικών εκπομπών και κοινόχρηστες λύσεις κινητικότητας είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσουν έναν κόσμο ευκαιριών για νέες μορφές αστικής ζωής»

Η Toyota θα μεταφέρει 2.000 άτομα στην Woven City, από οικογένειες και ζευγάρια συνταξιούχων μέχρι λιανέμπορους και επιστήμονες, προτού προσκληθούν να συμμετάσχουν περισσότεροι κάτοικοι.


Η τοποθεσία της ρομποτικής πόλης

Η τοποθεσία του πειράματος της νέας εποχής βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Fuji – ενός ενεργού ηφαιστείου που εξερράγη τελευταία φορά πριν από 300 χρόνια.

Ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία έκρηξή του, οι ειδικοί φοβούνται ότι μια έκρηξη μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να είναι καταστροφική.



Κυβερνητικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι σε περίπτωση έκρηξης, η τέφρα πιθανότατα θα έπεφτε για δύο εβδομάδες, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς προμήθειες και αναγκάζοντας 26 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ο Toshitsugu Fujii, συνταξιούχος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, δήλωσε: «Έχουν περάσει τρεις αιώνες από την έκρηξη του Hoei, και είναι πιθανό το μάγμα να συσσωρεύεται. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα μπορούσε να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή»


Η φουτουριστική μητρόπολη της ερήμου

Ένας δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ έχει επίσης σχέδια για τη δική του φουτουριστική μητρόπολη της ερήμου που ονομάζεται “Telosa”.

Ο επιχειρηματίας, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Marc Lore έχει στρέψει το βλέμμα του σε ένα νέο έργο που θα ανταγωνιστεί πλωτές πόλεις όπως το Oceanix Busan, στη Νότια Κορέα, και επιμήκεις πόλεις όπως The Line, στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό δεν είναι φθηνό εγχείρημα και η “Πόλη Telosa” αναμένεται να κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια.



Η πόλη του μέλλοντος του Marc πήρε το όνομά της από μια αρχαία ελληνική λέξη που χρησιμοποίησε ο Αριστοτέλης και σημαίνει “ύψιστος στόχος”. Ο Marc στοχεύει να διασφαλίσει ότι η Telosa είναι μια πόλη 15 λεπτών – πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να βρει όλα όσα χρειάζεται καθημερινά στην περιοχή του.

Ένας μεγάλος ουρανοξύστης “Equity” αναμένεται επίσης να γίνει το ορόσημο της Telosa.

Πηγή φωτογραφιών: Woven by Toyota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου