Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 06, 2024

Επί 94 χρόνια έψαχναν την κορυφή του αγάλματος του φαραώ Ραμσή IΙ – Το αναπάντεχο εύρημα από αρχαιολόγους

Η αιφνιδιαστική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφής αρχαίας πόλης.

Μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει το εδώ και καιρό χαμένο άνω μισό άγαλμα του Αιγύπτιου φαραώ Ραμσή του ΙΙ. Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιείται 100 χρόνια από την πρώτη αναγνώριση του κάτω μέρους του αγάλματος.


Το 1930, ο Günther Roeder , ένας Γερμανός αρχαιολόγος, έφερε στο φως το κάτω μέρος ενός αγάλματος που απεικόνιζε τον Ραμσή Β΄, αλλιώς γνωστό ως Ραμσής ο Μέγας. Ο Ραμσής κυβέρνησε την Κοιλάδα του Νείλου και την ευρύτερη Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία από το 1279 έως το 1213 π.Χ., γεγονός που τον κατέστησε έναν από τους μακροβιότερους κυβερνώντες φαραώ στην ιστορία.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν τμήμα του αγάλματος βρέθηκε από μια κοινή ομάδα Αιγυπτίων και Αμερικανών αρχαιολόγων από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ. Ανασύρθηκε όταν η ομάδα ερευνούσε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ερμούπολης (σημερινή Ελ-Ασμούνιν), η οποία βρίσκεται περίπου 150 μίλια νότια του Καΐρου.

 Η κορυφή του αγάλματος έχει μήκος περίπου 3,8 μέτρα και απεικονίζει τον Ραμσή σε καθιστή θέση, φορώντας ένα διπλό στέμμα και την κόμμωση που απεικονίζει τη βασιλική κόμπρα. Όταν συνδυαστούν τα δύο κομμάτια, το πλήρες άγαλμα θα είχε σταθεί περίπου 7 μέτρα ύψος, έτσι πιστεύουν οι ερευνητές.


Το ίδιο το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και έχει ιερογλυφικά γραπτά στην πλάτη του που εξυψώνουν τον Φαραώ.


Η ανασκαφή στην  Ερμόπολη (σημερινό el-Ashmunin) ξεκίνησε αρχικά για να βρει το θρησκευτικό κέντρο που κάποτε βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια της εποχής του Νέου Βασιλείου (γνωστή και ως Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία), που εκτεινόταν από τον 16ο αιώνα π.Χ. έως τον 11ο αιώνα π.Χ., και διήρκεσε μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ. έως 641 π.Χ.).


Ένα ανάγλυφο του Ramesses II στο άρμα του κατά τη διάρκεια της μάχης του Kadesh στον νότιο τοίχο στην αίθουσα Hypostyle του Μεγάλου Ναού του Abu Simbel, Αίγυπτος. (Φωτογραφία: Diego Delso)


Οι χρωστικές ως πηγή πληροφοριών

Μαζί με το έργο που ανασύρθηκε, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη αρχαίων μπλε και κίτρινων χρωστικών που μπορούν να αναλύσουν για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άγαλμα και τον χρόνο δημιουργίας του.

“Θα είναι πολύ συναρπαστικό να έχουμε μια επιστημονική ανάλυση της χρωστικής ουσίας”, εξέφρασε σε δήλωσή της η Yvona Trnka-Amrhein, επίκουρη καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Είναι πιθανό ότι τα δείγματα του εδάφους που αναμίχθηκαν με τη χρωστική ουσία μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της περιοχής.

Ο Ραμσής Β’ ως πηγή έμπνευσης για τη μυθοπλασία

Ο Ραμσής Β΄ είναι ένας από τους λίγους Αιγύπτιους φαραώ που είναι γνωστοί στους μη ειδικούς του δυτικού κόσμου. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σονέτο του Οζυμανδία του Πέρσι Σέλλεϋ, παίχτηκε από τον Γιουλ Μπρίνερ στην ταινία Οι Δέκα Εντολές, και ερμηνεύτηκε από τον Ραλφ Φάινς στο κινούμενο σχέδιο «Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου».

Τώρα που ανακαλύφθηκε το πάνω  μισό τμήμα του αγάλματος, ο συνάδελφος της Trnka-Amrhein, Basem Gehad, από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιολογικών Προϊόντων της Αιγύπτου, κατέθεσε πρόταση για την επανένωσή των δύο τμημάτων. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν αν θα τοποθετηθεί το ολοκληρωμένο άγαλμα αν εγκριθεί η πρόταση. Πιθανότατα να παραμείνει στον χώρο ή να τοποθετηθεί σε μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου