Η εντατική δημόσια και ιδιωτική εκστρατεία της κυβέρνησης Μπάιντεν για να αποτρέψει την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει εξελιχθεί στην πιο σκληρή δοκιμασία για το Λευκό Οίκο μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη σχέση των δυο, σχολιάζει η WSJ.
Λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό τμήμα της πόλης και έστειλε τανκς με τα οποία κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα του θύλακα με την Αίγυπτο.
Η ισραηλινή επίθεση καταδεικνύει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου όσον αφορά την κατάλληλη στρατηγική για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς και τον τερματισμό των μαχών. Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιτύχει εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ούτε έχει πείσει τον Νετανιάχου να αναβάλει την επίθεση στη Ράφα.
Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι επανεξετάζουν την απάντηση της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ παραπονέθηκε ότι η ομάδα είχε εισαγάγει νέους όρους. Από το ταξίδι του στο Ισραήλ εν καιρώ πολέμου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της χώρας. Δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά όπλα έχουν εισρεύσει στο Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα στηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του - μια στρατηγική που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να εργαστεί στα παρασκήνια για να επηρεάσει τους σχεδιασμούς των Ισραηλινών ηγετών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σταδιακά εντείνει την πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να επεκτείνουν μέσω περαιτέρω διπλωματίας. Μια παύση, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, και να δοθεί η ευκαιρία για διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την ενθάρρυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τη συμφωνία, να επιτύχουμε την εκεχειρία, να απελευθερώσουμε τους ομήρους, θα αναζητήσουμε τρόπους να το αξιοποιήσουμε αυτό και να έχουμε κάτι που θα είναι βιώσιμο στην πάροδο του χρόνου», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου, αντίθετα, έχει υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί η μάχη με τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς και την ηγεσία της ομάδας που πιστεύεται ότι είναι στη Ράφα. «Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους του είναι εκτός συζήτησης», είπε ο Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πάει στη Ράφα για να καταστρέψει τα τάγματα της Χαμάς εκεί «με ή χωρίς συμφωνία».
Ακόμα κι αν μια κατάπαυση του πυρός αποδειχτεί αδύνατη, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν θα υποστήριζαν μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα, εκτός εάν το Ισραήλ παρουσίαζε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να διασφαλίσει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στην πόλη δεν «είναι σε κίνδυνο ή χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια», ένας στόχος που ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να μην είναι εφικτός.
«Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την επίθεση στη Ράφα που οραματίζεται αυτή τη στιγμή το Ισραήλ», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Μια τέτοια επίθεση θα αύξανε δραματικά τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».
Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινοί έριξαν φυλλάδια που καλούσαν 100.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την ανατολική Ράφα για την παράκτια περιοχή του al-Mawasi και προειδοποίησαν ότι θα χρησιμοποιήσουν «ακραία βία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στις περιοχές όπου ζείτε».
Αυτή η ισραηλινή κίνηση έχει υποκινήσει τις εικασίες ότι το σχέδιο του Ισραήλ μπορεί να είναι να αποφύγει τη μεγάλη χερσαία επίθεση για την οποία έχουν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, τουλάχιστον προς το παρόν, με τη διεξαγωγή μιας σειράς πιο περιορισμένων επιχειρήσεων, αποκτώντας παράλληλα τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.
Ταυτόχρονα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες την κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν διακόπτει την επιχείρηση Ράφα για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους της και να προωθήσει «τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.
«Φαίνεται ότι σχεδιάζουν να το κάνουν σταδιακά. Δεν πρόκειται να είναι αυτό στο οποίο έχει εναντιωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ που βρίσκεται τώρα στο Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη. «Οι υπολογισμοί του Νετανιάχου επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στη διατήρηση του συνασπισμού του παρά στο να κρατήσει τον Τζο Μπάιντεν ευτυχισμένο».
Η δημοτικότητα του Νετανιάχου αρχίζει να ανακάμπτει. Αλλά η επιβίωσή του ως πρωθυπουργού εξαρτάται από το αν θα διατηρήσει ανέπαφη την οριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και από το να μην αποξενώσει τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του που αντιτίθενται στη διακοπή του πολέμου μέχρι να καταληφθεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Ράφα.
Στην 30λεπτη συνομιλία του Μπάιντεν τη Δευτέρα με τον Νετανιάχου, ο πρόεδρος συζήτησε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ που χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση βοήθειας στη Γάζα, το οποίο έκλεισε μετά την επίθεση με ρουκέτα της Χαμάς που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή την Κυριακή.
Μια ανησυχία για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι ακόμη και μια περιορισμένη επιχείρηση μπορεί να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν δημιουργώντας νέα ανθρωπιστική καταστροφή στον εκτοπισμένο πληθυσμό της Ράφα.
Με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για την πιθανή επιχείρηση Ράφα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καθυστερήσει την πώληση χιλιάδων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ, σηματοδοτώντας τουλάχιστον τη δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ καθυστερούν την προώθηση όπλων στον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.
Η κίνηση επηρεάζει έως και 6.500 κιτ (Joint Direct Attack Munitions) που επιτρέπουν σε μη κατευθυνόμενες βόμβες να πλήττουν έναν στόχο χρησιμοποιώντας δορυφορική καθοδήγηση.
Ο Λευκός Οίκος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την κίνηση, αλλά το χρονοδιάγραμμα έδειξε ότι ήταν μέρος της στρατηγικής του για να πιέσει το Ισραήλ να μην βιαστεί να προχωρήσει σε μια επίθεση στη Ράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου