Ο Τζορτζ Λούκας (George Lucas) είναι αμερικανός σκηνοθέτης και επιχειρηματίας στο χώρο του
κινηματογράφου. Η επίδρασή του στην έβδομη τέχνη είναι τεράστια, παρόλο που το καθαρά σκηνοθετικό του έργο μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι ο άνθρωπος που μας έμαθε τι σημαίνει οπτικό εφέ, δηλαδή πόσο θεαματική μπορεί να είναι μία κινηματογραφική μάχη στο Διάστημα. Άλλωστε είναι ο δημιουργός και ο αρχικός σκηνοθέτης της σειράς κινηματογραφικών ταινιών «Πόλεμος των Άστρων».Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1944 στο Μοντέστο της Καλιφόρνιας από γονείς αγγλογερμανικής καταγωγής. Από μικρός γοητεύτηκε από τον κόσμο των κόμικς και έδωσε το παρόν μαζί με τους γονείς του στα εγκαίνια της πρώτης Ντίσνεϊλαντ το 1955.
Αρχικά δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί με τη βιομηχανία του θεάματος. Ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, ώσπου ένα σοβαρό ατύχημα άλλαξε την κοσμοθεωρία του για πάντα. Στο κρεβάτι του πόνου, με αρκετά σπασμένα πλευρά και τραυματισμένους πνεύμονες, ανέπτυξε τη θεωρία της «Δύναμης» («Force»), μιας αόρατης ενέργειας που υπάρχει στο Σύμπαν, ικανής να υπηρετήσει το Καλό ή το Κακό, ανάλογα με το ποιος την έχει στα χέρια του. Μέσα στο μυαλό του γεννήθηκε τότε η φιλόδοξη ιδέα για ένα διαστημικό έπος που θα έγραφε ιστορία.
Ήταν ήδη απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες), όταν κέρδισε μία υποτροφία για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Δεν θα Γυρίσω το Βράδυ» («The Rain People», 1969). Έγινε βοηθός του και μαζί στα τέλη του ίδιου χρόνου ίδρυσαν την κινηματογραφική εταιρεία «American Zoetrope».
Έχοντας γυρίσει μόνο μία ταινία, την επιστημονικής φαντασίας «THX 1138» (1971), ο Τζορτζ Λούκας ίδρυσε το 1972 τη δική του εταιρεία παραγωγών, τη «Lucasfilm Ltd», επειδή ήθελε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μην εξαρτάται από τους γραφειοκράτες του Χόλιγουντ. Μόλις ένα χρόνο αργότερα όλοι γνώρισαν τον σκηνοθέτη της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας «American Graffiti», μιας αυτοβιογραφικής, νοσταλγική ταινίας, με θέμα τους ανέμελους καλιφορνέζους εφήβους της δεκαετίας του ‘60 που άκουγαν Beach Boys και αγνοούσαν ακόμη την εμπλοκή της χώρας τους στο Βιετνάμ. Η ταινία του έκανε μεγάλη αίσθηση και ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ.
Η ιδέα της ιστορίας, όμως, που διαδραματίζεται «μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μακρινό γαλαξία» εξακολουθούσε να τον βασανίζει. Άρχισε να γράφει το σενάριο του «Πολέμου των Άστρων» και στο μεταξύ ίδρυσε δύο εταιρείες ειδικά για τη δημιουργία της ταινίας, την «Industrial Light & Magic» για τα οπτικά εφέ και τη «Skywalker Sound» για το μοντάζ και τον ήχο. Στα πρώτα του αυτά βήματα είχε την καθοριστική βοήθεια της μοντέρ Μάρσια Γκρίφιν, με την οποία ήταν παντρεμένος για 14 χρόνια (1969-1983).
Αρκετά στούντιο έκλεισαν την πόρτα στον Λούκας και στο παράξενο διαστημικό παραμύθι του, προτού η 20th Century Fox φανεί αρκετά έξυπνη ώστε να
του δώσει μια ευκαιρία. Ο «Πόλεμος των Άστρων» («Star Wars», 1977) κέρδισε επτά Όσκαρ, έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ σε εισπράξεις και δημιούργησε μία ολόκληρη γενιά φανατικών οπαδών της «Δύναμης».
Ο Τζορτζ Λούκας δεν σκηνοθέτησε τα επόμενα επεισόδια της κινηματογραφικής σειράς. Αφοσιώθηκε στην εξέλιξη των κινηματογραφικών εφέ, τελειοποιώντας τις εντυπωσιακές στρατιές από ρομπότ και τις διαστημικές μητροπόλεις του, ενώ ασχολήθηκε προσωπικά με τον εκσυγχρονισμό των ηχητικών συστημάτων των αιθουσών.
Το 1999 επανήλθε, όπως είχε υποσχεθεί, με την πολυαναμενόμενη νέα τριλογία του «Πολέμου των Άστρων», εντυπωσιακότερη σε εικόνες από κάθε προηγούμενο, και φροντίζοντας, όπως πάντα, για τις απαραίτητες ισορροπίες, γιατί, όπως είχε πει «το εφέ είναι ένα εργαλείο για να αφηγηθείς την ιστορία. Ένα εφέ χωρίς την ιστορία είναι ένα πολύ βαρετό πράγμα».
Ενδιάμεσα συνεργάστηκε με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ταινία φαντασίας «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» (1983). Έκανε την παραγωγή μιας ακόμη μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας και συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου, όπως και στις τρεις επόμενες ταινίας της σειράς με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς, τον «Τζέιμς Μποντ της αρχαιολογίας». Το 1980 έκανε την παραγωγή της ταινίας «Καγκεμούσα» του σπουδαίου ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα, οι ταινίες του οποίου με ήρωες σαμουράι αποτέλεσαν μία από τις πηγές έμπνευσής του για τον «Πόλεμο των Άστρων».
Ο Τζορτζ Λούκας είναι ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, με περιουσία που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια (2020). Έχοντας πουλήσει την εταιρεία παραγωγής του στη Ντίσνεϊ, αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του σε φιλανθρωπικά έργα, με τη δεύτερη σύζυγό του Μέλοντι Χόμπσον και τα τέσσερα παιδιά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου