Ακολουθεί η επιστολή της ΠΦΠΟ προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:
«Μακαριώτατε,
Απευθυνόμαστε σε Σας για ένα σοβαρό θέμα, με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο αυτές τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.
Πολλοί συνάνθρωποί μας, για να δείξουν την εορταστική τους διάθεση, χρησιμοποιούν βεγγαλικά και κροτίδες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά κατά την ακολουθία της Αναστάσεως, παρ’όλο που ο Χριστός δεν ζητάει κρότους και θορύβους που δημιουργούν τρόμο, αλλά επιθυμεί να αναστηθεί μέσα στις καρδιές μας.
Πολλοί συνάνθρωποί μας σταμάτησαν να πηγαίνουν στις ακολουθίες, για να αποφύγουν το “πολεμικό κλίμα” που δημιουργείται σε κάποιες ενορίες εξαιτίας των βεγγαλικών. Κάθε χρόνο έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα και θανάσιμους. Γονείς αποφεύγουν να πάρουν τα παιδιά τους στην εκκλησία ή εάν τολμήσουν να τα πάρουν, προσπαθούν να τα προστατέψουν και να τα ηρεμήσουν. Ηλικιωμένοι δεινοπαθούν. Εγκυμονούσες και βρέφη πανικοβάλλονται. Άραγε ποιος σκέφτεται τους ασθενείς συνανθρώπους μας, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, κλινήρεις, βαριά ασθενείς, ΑΜΕΑ, που εάν το σπίτι τους τυχαίνει να είναι κοντά σε Ναό, στο κρεββάτι του πόνου, η κατάστασή τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο;
Ανάμεσα στους ανθρώπους υπάρχουν και άλλα είδη ζωής που τρομοκρατούνται λόγω των βεγγαλικών.
Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα αγανάκτησης κάθε χρόνο. Ζώα συντροφιάς τρομοκρατούνται από τους κρότους. Κάποια, που έχουν προβλήματα υγείας, χάνουν την ζωή τους, όπως ο σκύλος της κυρίας Γλυκερίας Λιακατσίδα, Δικηγόρου Αθηνών Παρ’Αρείω Πάγω, που έχασε το ζώο της εξαιτίας του τρόμου που βίωσε από πυροτεχνήματα το βράδυ της Αναστάσεως.
Επίσης, υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα και τα πουλιά, στην ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών.
Επισυνάπτουμε προγενέστερη υποστηρικτική επιστολή μας προς την κα Λιακατσίδα, η οποία έχει ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες για την θανάτωση του ζώου της.
Μακαριώτατε, παρακαλούμε θερμά, όπως μεριμνήσετε ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση βεγγαλικών ή έστω να χρησιμοποιούνται αθόρυβα πυροτεχνήματα, έτσι ώστε οι πιστοί να μπορούν απρόσκοπτα να προσέρχονται και να παρακολουθούν τις Ιερές Ακολουθίες και η φύση όλη να δοξάζει τον Αναστάντα Ιησού εν ηρεμία και γαλήνη».
Ακολουθεί η υποστηρικτική επιστολή:
Με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κυρία Γλυκερία Λιακατσίδα, Δικηγόρος Αθηνών Παρ’Αρείω Πάγω, Λευκάδος 14, Αθήνα, Τ.Κ. 11362, για τον θάνατο του σκύλου της λόγω του τρόμου που βίωσε από πυροτεχνήματα το βράδυ της Ανάστασης, επισημαίνουμε ότι:
Τα τελευταία χρόνια, η ρίψη των πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις, αφού εκτός από την περίοδο του Πάσχα που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από Δήμους, όσο και από ιδιώτες σε πολλές άλλες περιστάσεις (πρωτοχρονιά, τοπικές γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, γήπεδα, εγκαίνια, παραλιακά club κλπ).
Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ζώα τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν είναι μοιραίος για τη ζωή τους.[i]
Με βάση μελέτες και έρευνες τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες υποφέρουν με διάφορους τρόπους από την ρίψη πυροτεχνημάτων.
Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα πυροτεχνήματα μπορούν να εκπέμπουν ήχους έως και 190 ντεσιμπέλ (110 έως 115 ντεσιμπέλ πάνω από το εύρος των 75 έως 80 ντεσιμπέλ, όπου ξεκινά η ζημιά στο ανθρώπινο αυτί). Τα πυροτεχνήματα παράγουν υψηλότερο επίπεδο από θόρυβο από πυροβολισμούς (140 ντεσιμπέλ) και ορισμένα αεροπλάνα (100 ντεσιμπέλ). Οι θόρυβοι που προκαλούνται από πυροτεχνήματα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής και εμβοές. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο.
Τα σκυλιά, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν επίσης από άλλα φαινόμενα που παράγουν δυνατούς ήχους, όπως καταιγίδες. Ωστόσο, σε περίπτωση καταιγίδων, οι θόρυβοι συνοδεύονται από προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αγωνία εν αναμονή, αλλά δεν τους προκαλεί τον απροσδόκητο φόβο που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα, τα οποία είναι ξαφνικά και μη αναγνωρίσιμα.
Ο φόβος στο θόρυβο είναι πιο συνηθισμένος στα μεγαλύτερα σκυλιά. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από αρνητικά συμπτώματα από τις εκρήξεις και από τις κροτίδες. Συχνές αντιδράσεις είναι η ακινητοποίηση (κοκαλώνουν), η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα πιο έντονα σημάδια, όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γάβγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερκινητικότητα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβές στα σκυλιά, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εξορθολογίσουν το άγχος τους ή την πιθανότητα άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους. Είναι πιθανό να βιώσουν μια βαθύτερη και πιο έντονη μορφή τρόμου. Αυτό είναι επιπλέον της φοβίας θορύβου που μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ορισμένα σκυλιά λόγω διαφορών στην προσωπικότητα. Έχει εκτιμηθεί ότι ένας στους δύο σκύλους έχει σημαντικές αντιδράσεις φόβου στα πυροτεχνήματα.[ii]
Εκτός από τις επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος[iii], στην καταστροφή οικοσυστημάτων[iv] και στην πρόκληση πυρκαγιών[v] και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, θανάτους κλπ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το 2021, η ΠΦΠΟ είχε αποστείλει επιστολή προς τους αρμόδιους για την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση[vi]. Με ικανοποίηση σημειώσαμε πέρυσι ότι δύο τουλάχιστον Δήμοι, ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού και ο Δήμος Κηφισιάς αποφάσισαν να χρησιμοποιούν αθόρυβα πυροτεχνήματα.
Ως ΠΦΠΟ, στηρίζουμε την αναφορά της κ. Γλυκερίας Λιακατσίδα και θεωρούμε ότι μια θετική δικαστική έκβαση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον περιορισμό και τον έλεγχο αυτής της τόσο βλαβερής και επικίνδυνης δραστηριότητας που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου