Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 25, 2024

Τιμ Πέιτζ: Ο φωτορεπόρτερ – θρύλος του πολέμου στο Βιετνάμ

Ο Τιμ Πέιτζ (Tim Page) ήταν άγγλος φωτορεπόρτερ – θρύλος του πολέμου

στο Βιετνάμ. Υπήρξε το σύμβολο μιας γενιάς φωτορεπόρτερ ατρόμητων και αντισυμβατικών («gonzo» στην αμερικάνικη ορολογία).


Ο Τιμ Πέιτζ γεννήθηκε στο Τέρνμπριτζ Γουέλς της Αγγλίας στις 25 Μαΐου 1944. Υιοθετημένος σχεδόν από τη γέννησή του, μεγάλωσε με τη θετή του οικογένεια και στα 18 του πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας από την Ευρώπη έως την Ινδοκίνα.


Αυτοδίδακτος φωτογράφος, με μια Leica στο χέρι κι ένα τσιγάρο στο στόμα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’60 διασχίζοντας από άκρη σε άκρη τη χερσόνησο της Ινδοκίνας για ν’ απαθανατίσει για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) και του αμερικανικού UPI, εικόνες που επρόκειτο να σημαδέψουν τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και μια ολόκληρη εποχή.


Η εμπειρία από το Βιετνάμ, όπως ήταν λογικό, επηρέασε τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή του, μιας και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του έπαθε μετατραυματικό στρες και χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για να συνέλθει από τα τραύματα του πολέμου.

Ο Τιμ Πέιτζ ήταν αυτός που ενέπνευσε τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Ντένις Χόπερ στην επική δημιουργία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα!» («Apocalypse Now!», 1979.


Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα απ’ όταν βρέθηκε στο Βιετνάμ για να καταγράψει τον πόλεμο, ο Πέιτζ είχε δηλώσει πως «Κάθε φωτογραφία του πολέμου είναι μία φωτογραφία κατά του πολέμου». Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Τιμ Πέιτζ εγκαταστάθηκε στην Καμπότζη, όπου εργάστηκε για πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Αργότερα, αφιερώθηκε στη διατήρηση της ειρήνης και στην απόδοση τιμής στη μνήμη των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα του πολέμου, αναζητώντας επί χρόνια να διαλευκάνει την εξαφάνιση των φίλων του Σον Φλιν και Ντάνα Στόουν, που θεωρείται ότι σκοτώθηκαν από τους Ερυθρούς Χμερ.


Το 1997 συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Requiem», που ακολουθεί τα ίχνη 135 φωτορεπόρτερ που έχασαν τη ζωή τους στον Πόλεμο της Ινδοκίνας και στη συνέχεια στον Πόλεμο του Βιετνάμ. «Το έκανε σχεδόν σκοπό της ζωής του. Στο τέλος, κατάφερε να τους αποτίσει φόρο τιμής», δηλώνει ο φίλος του Μαρκ Ντοντ που περιγράφει τον Τιμ Πέιτζ ως παθιασμένο «μελετητή της ανθρώπινης συνθήκης».


O Τιμ Πέιτζ πέθανε στις 24 Αυγούστου 2022 στο Μπέλινγκεν της Αυστραλίας, σε ηλικία 78 ετών. Είχε νυμφευτεί και χωρίσει τρεις φορές και ήταν πατέρας μιας κόρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου