Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Μαΐου 27, 2024

Γάζα: Θρήνος και φόβος μετά την επίθεση στην Ράφα – Η απάντηση του Ισραήλ και οι αντιδράσεις

Λίγες ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε έναν

καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, καπνός υψώνεται πάνω από το σημείο, με διαλυμένα αυτοκίνητα και απανθρακωμένα αντικείμενα διάσπαρτα στο κατεστραμμένο πεζοδρόμιο.


Δεκάδες κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον καταυλισμό, προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή από μαυρισμένα ρούχα, κουβέρτες και στρώματα, για να ανακτήσουν ό,τι είναι δυνατόν να διασωθεί. Βίντεο του CNN από τη σκηνή δείχνει ανθρώπους να περπατούν πάνω σε αυτό που ήταν το καταφύγιό τους και φαίνεται να είναι σοκαρισμένοι από την καταστροφή.


Η Ranin Miqdad, η οποία ζούσε στον καταυλισμό, δήλωσε στο CNN ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν προειδοποίησαν τους κατοίκους πριν χτυπήσουν την περιοχή κατά τη διάρκεια μιας «τρομακτικής νύχτας», όπως τη χαρακτήρισε.

«Καθόμασταν και ξαφνικά ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη και φωτιά. Οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν. Βγήκαμε έξω για να δούμε τι συνέβη. … Περάσαμε όλη τη νύχτα ανασύροντας ακρωτηριασμένα σώματα ενηλίκων αλλά και παιδιών”, είπε.
«Οι άνθρωποι πετούσαν από εδώ και από εκεί, χρειαζόμασταν φακούς για να βρούμε τα λείψανα μικρών παιδιών», πρόσθεσε.

Η Ράνιν είπε ότι οι κάτοικοι που επέζησαν από την επίθεση προσπαθούν τώρα να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό από φόβο. Άλλοι, όπως η ίδια, «δεν έχουν τα μέσα να πάνε πουθενά και δεν έχουν πού να πάνε».

Το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας για το πολύνεκρο «περιστατικό» στην Ράφα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά, στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστινίων αμάχων.


Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων στην Ράφα.
«Η σφαγή στην Ράφα χθες προκάλεσε των θάνατο 45 μαρτύρων, ανάμεσά τους 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – 249 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τα γεγονότα που αφορούν το ισραηλινό πλήγμα το οποίο είχε στόχο δύο αξιωματούχους της Χαμάς και προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων σε καταυλισμό στη Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

“Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά την επίθεση. Οι ‘τρομοκράτες’ αυτοί κρύβονταν στο υπόγειο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χίμαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

“Εξετάζουμε το θέμα. Είναι πράγματι σοβαρό. Κάθε απώλεια ζωής, ζωής ενός πολίτη είναι κάτι σοβαρό και φριχτό”, πρόσθεσε ο Χίμαν, δηλώνοντας εξάλλου ότι το Ισραήλ επιδιώκει να “περιορίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων”.

Το πλήγμα είχε στόχο σύμφωνα με τον Άβι Χίμαν δύο μέλη της Χαμάς που ευθύνονταν για “πολλές επιθέσεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια” – εβραϊκοί βιβλικοί όροι για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  “Αυτοί ήταν γεμάτοι με ισραηλινό αίμα”, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος.

Το συγκεκριμένο πλήγμα στη Ράφα κατήγγειλαν κυρίως η Αίγυπτος και το Κατάρ, χώρες που έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον καταστροφικό πόλεμο που άρχισε πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.

Ο Μακρόν

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε “τον αποτροπιασμό του για τα ισραηλινά πλήγματα που προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων στη Ράφα” και απηύθυνε έκκληση για “άμεση κατάπαυση του πυρός”.

Ο Μακρόν δήλωσε “εξοργισμένος” για το χτύπημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή.  “Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες”, δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα σε ανάρτησή του στο Χ.

“Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός”, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Τα πλήγματα έγιναν λίγες ημέρες αφότου ο Μακρόν υποδέχθηκε στο Παρίσι τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς στην περιοχή, σκοτώνοντας δύο ανώτερους αξιωματούχους της μαχητικής οργάνωσης.

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του CNN έδειχναν σκηνές να φλέγονται και απανθρακωμένα σώματα να ανασύρονται από την τοποθεσία. Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χαμάς στο χτύπημα χρησιμοποιώντας «πυρομαχικά ακριβείας» και ότι επανεξετάζει το περιστατικό.

“Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα και κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις”, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNRWA. Τζούλιετ Touma.
Η μετακίνηση των ανθρώπων στο εσωτερικό της Γάζας είναι «τόσο γρήγορη και συχνή» που είναι δύσκολο να συμβαδίσει με τις ανάγκες τους, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τζούλιετ Τούρμα, καθώς η UNRWA δίνει πρόσθετο αγώνα με νέους περιορισμούς στη μεταφορά βοήθειας από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα στις 6 Μαΐου.
«Έχουμε καταφέρει να φέρουμε μόνο λίγο πάνω από 140 φορτηγά, από την Πέμπτη, και αυτό δεν είναι μακράν αρκετό», δήλωσε η Τούμα.

Ο Μπορέλ

Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

“Δυστυχώς, αυτό που είδαμε τις αμέσως επόμενες ώρες είναι ότι το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική δράση που του ζητήθηκε να σταματήσει”, δήλωσε ο Μπορέλ πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται με Άραβες ηγέτες για να συζητήσουν για τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.
Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι η Χαμάς που εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ “δεν σέβεται τους κανόνες του κόσμου”. Τα σχόλιά του ακολούθησαν την ανάληψη της ευθύνης από τη Χαμάς για την εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ την Κυριακή.

Είπε επίσης ότι το να κατηγορεί το Ισραήλ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για αντισημιτισμό είναι “εντελώς απαράδεκτο”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του χτυπήματος στη Ράφα εξακολουθούν να εξετάζονται και ότι οι IDF «δεσμεύονται να το ολοκληρώσουν».

«Φυσικά, σε έναν πόλεμο τέτοιας έκτασης και έντασης, συμβαίνουν και πολύπλοκα περιστατικά», δήλωσε ο υποστράτηγος Yifat Tomer-Yerushalmi σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

«Ορισμένα από τα περιστατικά, όπως το χθεσινοβραδινό περιστατικό στη Ράφα, είναι πολύ δύσκολα. Οι λεπτομέρειες του χθεσινού συμβάντος βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση και είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε”, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Πρόσθεσε ότι «οι IDF λυπούνται για οποιαδήποτε ζημιά σε μη εμπλεκόμενους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος καταδίκασε το χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Το χτύπημα του Ισραήλ είχε στόχο μια περιοχή που έχει οριστεί από το Ισραήλ ως «ασφαλής ζώνη» στο Ταλ αλ Σουλτάν, βορειοδυτικά της Ράφα, ανέφερε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή της, η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει τα μέτρα που εξέδωσε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), το οποίο διέταξε το Ισραήλ να «σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Ράφα και να «συμμορφωθεί με τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη».

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει έναν ακόμη γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την Τρίτη (28/6).

 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου