Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 31, 2024

Τζελ μειώνει το αλκοόλ στο αίμα και εμποδίζει το hangover

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις μεθυστικές του επιδράσεις, μια εφεύρεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του δυσάρεστου hangover.
 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ, το οποίο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ποντικιών έως και κατά 50% και να προστατεύσει τον οργανισμό τους από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψής του, αναφέρει ο Independent.


Πολλές από τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούνται από την ακεταλδεΰδη, λένε οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι το τζελ μετατρέπει το αλκοόλ γρήγορα και αποτελεσματικά σε «αβλαβές» οξικό οξύ πριν αυτό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου κανονικά θα ανέπτυσσε μεθυστικές επιδράσεις.

«Το τζελ μετατοπίζει τη διάσπαση του αλκοόλ από το συκώτι στο πεπτικό σύστημα. Σε αντίθεση με όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι, δεν παράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ως ενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Raffaele Mezzenga από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.


Με περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες λένε ότι το τζελ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα χάπι που θα μπορούσε να λαμβάνεται από το στόμα πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ για να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων οινοπνεύματος στο αίμα και την πρόκληση βλαβών στον οργανισμό από την ακεταλδεΰδη.


Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το τζελ είναι αποτελεσματικό μόνο όσο υπάρχει ακόμη αλκοόλ στο έντερο και μπορεί να κάνει πολύ λίγα μόλις το αλκοόλ περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.


Πώς έφτιαξαν το τζελ

Για να φτιάξουν το τζελ, οι επιστήμονες έβρασαν πρωτεΐνες ορού γάλακτος για αρκετές ώρες για να σχηματίσουν μακριά, λεπτά ινίδια, τα οποία μετά την προσθήκη αλατιού και νερού ως διαλύτη, διασταυρώθηκαν και σχημάτισαν ένα τζελ.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μεμονωμένα άτομα σιδήρου ως καταλύτες που κατανέμονται ομοιόμορφα στην επιφάνεια των μακρών πρωτεϊνικών ινιδίων.


«Βυθίσαμε τα ινίδια σε ένα λουτρό σιδήρου, ας πούμε, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά με την αλκοόλη και να τη μετατρέψουν σε οξικό οξύ», δήλωσε ο Jiaqi Su, έτερος συγγραφέας της μελέτης.


Για την ενεργοποίηση του φαινομένου καταστολής της αλκοόλης απαιτείται επίσης υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο παράγεται από μια αντίδραση μεταξύ γλυκόζης και νανοσωματιδίων χρυσού που είναι συσκευασμένα στο τζελ.


Το πείραμα σε ποντίκια

Το τζελ αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε αλκοόλ μόνο μία φορά όσο και σε εκείνα στα οποία χορηγήθηκε αλκοόλ τακτικά για 10 ημέρες.


Περίπου 30 λεπτά μετά από μια δόση αλκοόλ στα ποντίκια, το τζελ μείωσε το επίπεδο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικιών κατά 40%, λένε οι επιστήμονες. Άλλες 4,5 ώρες μετά, το επίπεδο αλκοόλ μειώθηκε έως και 56%, σύμφωνα με τη μελέτη.


Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το τζελ μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ παρουσίασαν «λιγότερη ηπατική βλάβη, συνεπώς καλύτερο μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ, καθώς και καλύτερες τιμές στις εξετάσεις αίματος», λένε οι επιστήμονες.


«Το υδροτζέλ μας αποδεικνύει περαιτέρω προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την εντερική βλάβη και δυσβίωση που σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Συστήνει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική στην αποτελεσματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ», προσθέτουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου