του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)
Λίγο έλλειψε γυναίκα από την Πάτρα να «πληρώσει» με μόλυνση και
απρόβλεπτες συνέπειες, τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος δημόσιας υγείας. Κυρίως, το ότι… κατάκοποι υγειονομικοί, (ιατροί και νοσηλευτές), προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε «πρωτόκολλα» και «γίνεται» ή «δεν γίνεται», κρίνοντας κι ερμηνεύοντας, ο καθένας με το δικό του σκεπτικό, τα προβλεπόμενα…
Η ιστορία εκτυλίχθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν η εν λόγω κυρία υπέστη βαθύ τραύμα στον αντίχειρα με ένα ποτήρι που έσπασε στα χέρια της πλένοντάς το. Το σπίτι της γειτνιάζει με το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» όπου, ως γνωστόν, η Πλαστική Χειρουργική κλινική εφημερεύει κάθε μέρα, ασχέτως με το αν το νοσοκομείο είναι σε γενική εφημερία ή όχι. Έτσι, ο σύζυγός της τηλεφώνησε πρώτα εκεί, για να ρωτήσει αν μπορούσαν να πάνε για ράμματα, αφού εκείνη τη μέρα σε γενική εφημερία ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.
Η απάντηση της υπεύθυνης στην άλλη άκρη της γραμμής, ήταν: «Φυσικά, εδώ να έρθετε». Έτσι ο σύζυγος πήρε τη γυναίκα κι έφυγαν αμέσως για το νοσοκομείο. Πήγαν στα εξωτερικά ιατρεία, ενημέρωσαν τις δύο νοσηλεύτριες βάρδιας για το τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί και εκείνες τους είπαν: «καθίστε και θα ενημερώσουμε να κατέβει ο χειρουργός».
Βέβαια το «καθίστε» αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν λίγο λιγότερο από δύο ώρες! Και όταν, επιτέλους, κατέβηκε ο χειρουργός και κοίταξε το τραύμα, διαπιστώνοντας πως όντως ήταν σοβαρό και βαθύ και χρειαζόταν αρκετά ράμματα, είπε στο ζευγάρι: «α, ξέρετε, θέλει ράμματα». «Γι’ αυτό ήρθαμε, αυτό είπαμε στο τηλέφωνο και μας είπαν να έρθουμε εδώ», η απάντηση του ζευγαριού. «Ναι, αλλά είναι ολόκληρη διαδικασία, πρέπει να κάνω και συνταγογράφηση, δεν είναι απλό. Κι είμαι από εφημερία και καταλαβαίνετε πώς είμαι, τι έχουν δει τα μάτια μου… Πρέπει να πάτε στο Ρίο», ανταπάντησε ο ιατρός. Όσο κι αν ρωτούσε το ζευγάρι για το εάν, τελικά, η Πλαστική Χειρουργική (εφόσον εφημερεύει καθημερινά) παρέχει ή όχι, πρώτες βοήθειες για τέτοιου είδους τραύματα, απάντηση δεν πήραν. Έτσι, έφυγαν.
ΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ «ΑΤΖΑΜΗ» ΙΑΤΡΟ
Στον πανικό τους, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο, και θέλοντας να αποφύγουν τον συνωστισμό του Νοσοκομείου του Ρίου, το ζευγάρι ακολούθησε μια… λάθος συμβουλή τρίτου προσώπου και απευθύνθηκαν σε «εφημερεύων δερματολόγο» που βρήκαν μέσω ίντερνετ. Εκείνος, βέβαια, είχε αντίθετη άποψη: «Δεν χρειάζεστε ράμματα, ένα απλό laser θα σας κάνω κι η πληγή θα κλείσει». Το ζευγάρι αντέδρασε, όμως ο ιατρός επικαλέστηκε την… «επιστημονική του γνώση» και δεν δεχόταν αμφισβητήσεις. Έκανε το laser και το ζευγάρι έφυγε, υποτίθεται με την γυναίκα «γιατρεμένη», αφού βέβαια πλήρωσε 50 ευρώ (χωρίς απόδειξη).
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΠΓΝΠ
Αισθανόμενη έντονους πόνους η γυναίκα, αποφάσισε να πάει με τον άντρα της στο Ρίο. Εκεί –ευτυχώς- βρήκαν την Εύα, μία εξαιρετική Ορθοπεδικό, δυναμική και γελαστή, ικανότατη, που καθάρισε το τραύμα και το έκανε πέντε ράμματα. Απόρησε όμως αφού, όπως είπε, laser δεν γίνονται σε τραύματα κι ότι εξαιτίας αυτού η μόλυνση ήταν προ των πυλών…! Η γυναίκα θα νοσηλευόταν, δηλαδή, για ένα τραύμα που ο χειρουργός της σε εφημερία κλινικής δημόσιου νοσοκομείου δεν έκανε τα ράμματα, (κάτι για το οποίο, να σημειωθεί, απόρησαν και ιατροί του ΠΓΝΠ), αλλά και επειδή δρα ανενόχλητα ένας ιατρός που κάνει ό,τι θέλει! Αυτά, για ένα βαθύ μεν, απλό όμως, τραύμα. Τι συμβαίνει, άραγε, σε σοβαρότερες περιπτώσεις…;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου