Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 25, 2024

«Είμαι ενδοκρινολόγος και αυτός είναι ο Νο1 τύπος φρούτων που συνιστώ σε όσους έχουν διαβήτη» – Τι αποκαλύπτει ειδικός

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, όπως 38,4 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι και να έχετε πολλές απορίες. Ξαφνικά πρέπει να ακολουθήσετε νέους κανόνες διατροφής για να διαχειριστείτε την υγεία σας.
 Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με διαβήτη για την κατανάλωση φρούτων

Ο Dr. Andrew Timothy Kraftson, ενδοκρινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεταβολισμού, Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να αποκλείουν τα φρούτα από τη διατροφή τους. «Τα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και δεν πρέπει να αποφεύγουν άτομα με διαβήτη», εξηγεί.


Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε αν έχετε Προδιαβήτη – Η συνήθεια που εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα

Στην πραγματικότητα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων είναι ωφέλιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα καθημερινά έχουν 48% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου φρούτα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη που έτρωγαν τακτικά φρούτα εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές υγείας σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν φρούτα.

Ενώ τα φρούτα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός, ο Dr. Kraftson αναφέρει ότι είναι αλήθεια πως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί. Για αυτόν τον λόγο, λέει ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να ακολουθούν μερικές οδηγίες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων:

  • Πρώτον, συστήνει να τρώτε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό ή smoothie. «Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου παρέχει στον οργανισμό τόσο υγιεινά σάκχαρα όσο και φυτικές ίνες. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το ολόκληρο φρούτο, δίνοντας του έτσι χρόνο να παράγει ινσουλίνη και να αποτρέψει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα», εξηγεί ο Dr. Kraftson.
  • Εκτός από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ο Dr. Kraftson αναφέρει ότι υπάρχει και μια άλλη βασική οδηγία σχετικά με τα φρούτα που πρέπει να ακολουθούν οι διαβητικοί, η οποία δίνει προτεραιότητα στα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το καλύτερο είδος φρούτων για άτομα με διαβήτη

Αν έχετε διαβήτη και λατρεύετε τα φρούτα, ο Dr. Kraftson συμβουλεύει ότι τα καλύτερα φρούτα για τακτική κατανάλωση είναι αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Τα φρούτα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, κατηγοριοποιούνται ως “φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη». Τα φρούτα που διασπώνται γρήγορα, κατηγοριοποιούνται ως “φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη”. «Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα», εξηγεί ο Dr. Kraftson, και προσθέτει ότι παράδειγμα φρούτου με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το μήλο, ενώ παράδειγμα φρούτου με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το καρπούζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου