Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 06, 2024

Ανατριχιαστική ανακάλυψη – Το σώμα μιας γυναίκας που σκοτώθηκε στη μάχη πριν από εκατοντάδες χρόνια βρέθηκε θαμμένο μαζί με 23 μοναχούς-πολεμιστές

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili (URV) και το Ινστιτούτο Max Planck έκανε μία εκπληκτική ανακάλυψη στο νεκροταφείο του κάστρου Zorita de los Canes στην Γκουανταλαχάρα. Μετά τη μελέτη των λειψάνων 25 ατόμων που θάφτηκαν μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα, ανακάλυψαν ότι μεταξύ αυτών ήταν μια γυναίκα.
 Το κάστρο Zorita de los Canes

Το κάστρο Zorita de los Canes, που βρίσκεται σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Τάγο, χτίστηκε το έτος 852 από τον εμίρη Μωάμεθ Α΄ της Κόρδοβα. Με την πάροδο των αιώνων, το φρούριο άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέχρι που κατακτήθηκε το 1124 από τους Ναΐτες Ιππότες. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Αλφόνσος Η΄ της Καστίλης παρέδωσε το φρούριο στο νεοϊδρυθέν Τάγμα της Καλατράβα, ένα στρατιωτικό και θρησκευτικό τάγμα με στόχο την υπεράσπιση του ορίου του Τάγου από τις επιδρομές των Αλμοάδων.

Η Carme Rissech, ερευνήτρια στο Τμήμα Βασικών Ιατρικών Επιστημών του URV, ήταν αρχικά επιφυλακτική όταν πληροφορήθηκε ότι τα λείψανα που επρόκειτο να μελετήσει ανήκαν στους ιππότες της Καλατράβα. Ωστόσο, αναλύσεις ισοτόπων άνθρακα-14 και αζώτου-15 των οστών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά τους. Αυτές οι αναλύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος MONBONES, επέτρεψαν τον προσδιορισμό της διατροφής, του τρόπου ζωής και των αιτιών θανάτου των 25 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου