Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2024

ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ! Βγήκε λευκός καπνός στις Βρυξέλλες από τους «27»...

 

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την πολιτική ηγεσία του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας ως Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).


Οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν σχεδόν αμέσως το πράσινο φως πρώτα στις υποψηφιότητες του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας. Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε στο τέλος.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα κορυφαία αξιώματα διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.


Από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει η Εσθονή πρωθυπουργός, λόγω υποψηφιότητας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων της Κάγια Κάλας και του Αντόνιο Κόστα, ενώ επέλεξε την αποχή στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, ψήφισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ η αποχή ήταν η επιλογή του στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κάγια Κάλας.

Ολοκληρώθηκαν, από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία της ΕΕ και της «Στρατηγικής Ατζέντας» για την πενταετία 2024-2029.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συνεδριάσουν αύριο, όπως ήταν αρχικά προβλεπόμενο.
Οι υποψηφιότητες της Φον ντερ Λάιεν και της Κάλας δεν είναι τελικές και απαιτούν ακόμη επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίθετα, ο Κόστα, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, εκλέγεται αυτόματα από τους πρώην ομοτίμους του. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μεταγενέστερο στάδιο όπως αναφέρει το euronews.com.
Οι διαπραγματευτές των κομμάτων είχαν προληπτικά σφραγίσει την τριμερή συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας κλήσης την Τρίτη και υπέβαλαν την πρότασή τους το βράδυ της Πέμπτης. Μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η συμφωνία έλαβε την επίσημη έγκριση.
Η προεδρία της Επιτροπής πηγαίνει στην εν ενεργεία, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Spitzenkandidat (επικεφαλής υποψήφια) του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για επανεκλογή τον Φεβρουάριο, η Φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα που ηγείται της εκτελεστικής εξουσίας, ήταν η αναμφισβήτητη φαβορί χάρη στο υψηλό πολιτικό της προφίλ, που οικοδομήθηκε αντιμετωπίζοντας την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, εξόργισε τους προοδευτικούς όταν έκανε ανοίγματα προς την σκληρή δεξιά της Μελόνι. Αλλά η άνετη νίκη του ΕΛΚ στις εκλογές του Ιουνίου, με 188 ευρωβουλευτές, μείωσε τη σημασία της Ρώμης στην εξίσωση και της επέτρεψε να αλλάξει τη στάση της. Η Φον ντερ Λάιεν έχει υποσχεθεί να οικοδομήσει έναν ισχυρό κεντρώο συνασπισμό για να υποστηρίξει τη δεύτερη θητεία της.
Σε μακρινή δεύτερη θέση ήρθαν οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D), με 136 έδρες. Η οικογένεια θα δει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπά της, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, να αναλαμβάνει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ.
Εν τω μεταξύ, οι φιλελεύθεροι του Renew Europe, οι οποίοι έχασαν έδρες από 102 σε 75, εξασφάλισαν τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, μια εξέχουσα προσωπικότητα στην αντίδραση του μπλοκ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κάλας αρχικά θεωρήθηκε πολύ φιλόδοξη και επιθετική για το αξίωμα, το οποίο υποτίθεται ότι ενεργεί ως κοινή φωνή των 27 κρατών-μελών απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά της μειώθηκαν σταδιακά και το όνομά της, το οποίο προηγουμένως είχε συνδεθεί με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εγκρίθηκε.
Με την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν, του Κόστα και της Κάλας για τις κορυφαίες θέσεις, οι ηγέτες της ΕΕ εξασφαλίζουν ότι η κατανομή αντανακλά την πολιτική και γεωγραφική ποικιλομορφία του μπλοκ και διατηρεί την ισορροπία των φύλων. Επιπλέον, ο Κόστα, του οποίου ο πατέρας ήταν κατά το ήμισυ Γαλλο-Μοζαμβικανός και κατά το ήμισυ Ινδός, πρόκειται να γίνει το πρώτο μη λευκό άτομο που θα καταλάβει κορυφαία θέση στην ιστορία του μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου