Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι – ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, επιχείρησε να στείλει στους υπουργούς του «μήνυμα» σχετικά με την… αποκωδικοποίηση ενός άλλου μηνύματος, αυτού των ευρωεκλογών.
Κατ’ αρχάς, κάτι σημειολογικό: για άλλη μια φορά, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023 (κάτι που απέφευγε να κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χρησιμοποιώντας ως πήχη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019), λέγοντας και πάλι ότι «το 41% προφανώς και καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς έως το 2027. Υποχωρεί όμως από το προσκήνιο αντιπολιτευτικό φόβητρο ή αφορμή δικού μας εφησυχασμού και έπαρσης» (ήδη μετά τις ευρωεκλογές είχε τονίσει ότι «το 41% δεν υπάρχει πια»).
Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια έμμεση παραδοχή ότι η νίκη του 2023 προκάλεσε ενδεχομένως και αλαζονεία στην κυβέρνηση, καθώς στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολλοί συμπολίτες μας έστειλαν μήνυμα, ζήτησαν περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη και λιγότερες καθυστερήσεις», προσθέτοντας εμφατικά ότι πρέπει να υπάρξει «προσοχή στην καθημερινή μας συμπεριφορά» και ότι «είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία με υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς», τονίζοντας ότι την τελική ευθύνη την φέρει ο προϊστάμενος υπουργός.
Για τον ανασχηματισμό, εξήγησε ότι «η εναλλαγή προσώπων δεν δείχνει κάτι άλλο, παρά την προσπάθεια να είμαστε καλύτεροι στο έργο μας», επισημαίνοντας ότι «το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται από σήμερα να αποδείξει στην πράξη πως έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας και να επιταχύνει τις παρεμβάσεις που θα κάνουν αισθητή διαφορά στη ζωή των πολιτών». «Χρειαζόμαστε επιτελείο μάχης να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο. Θα είμαι αυστηρός σε ό,τι αφορά στην εργατικότητα και στην ομαδικότητα της κυβέρνησης, όπως και οι πολίτες που μας κρίνουν», υπογράμμισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας.
Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βρει και θετικά στοιχεία στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «οι πολίτες μάς έστειλαν το μήνυμα “σας εμπιστευόμαστε αλλά, πατήστε γκάζι και όχι φρένο”. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά πετύχαμε ένα ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των δύο επομένων κομμάτων. […] Οι πολίτες επέλεξαν την αποχή, αλλά δεν επέλεξαν την αντιπολίτευση», εκτιμώντας ότι «καταδικάστηκαν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» και επαναλαμβάνοντας ότι «οι πολίτες μας έστειλαν ένα μήνυμα, πατήστε γκάζι και όχι φρένο, δεν πιστεύουμε στα λεφτόδεντρα».
Επίσης, «έβαλε στον πάγο» δομικές αναδιαρθρώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας ότι «βαθιές οργανωτικές αλλαγές στα υπουργεία αποδίδουν μόνο όταν είναι ώριμες και γι αυτό δεν προχωρήσαμε σε συγχωνεύσεις υπουργείων» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «οι μεταρρυθμίσεις μας θα είναι ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα και θα οικοδομούν μία ισχυρή Ελλάδα», ενώ έκανε και αναφορά σε συνέντευξη του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου είχε αναφέρει ότι υπήρξε πάντα προοδευτικός και ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προσέθετε ότι «δεν είμαι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, ώστε κάθε φορά να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο».
Τέλος, αναφερόμενος στα της Ευρώπης, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε και τις δράσεις μας στην Ευρώπη σε έναν πενταετή κύκλο. […] Η πρότασή μας για πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. […] Η προοπτική που πρέπει να δώσουμε στους πολίτες είναι “μαζί στα καλύτερα”».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου