Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 07, 2024

Ρόδος: Ο «σφραγισμένος» παραλιακός χώρος με κορδέλες και το ξέφρενο πάρτι στο beach bar – Δείτε βίντεο

Από την μία πλευρά ο «σφραγισμένος» παραλιακός χώρος του beach bar στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, κι από την άλλη οι ξέφρενοι χοροί των τουριστών στον «ελεύθερο» χώρο του μπαρ της επιχείρησης. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή (07/06), λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό της ακτής και των πλωτών πλατφορμών με τις ξαπλώστρες, που βρίσκονται μέσα στην θάλασσα, από κλιμάκιο υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και της Αστυνομίας, δίνοντας προθεσμία 48 ωρών στον ιδιοκτήτη για την απομάκρυνσή τους.
 Όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media και δημοσιεύει το enikos.gr, ο χώρος του μπαρ της επιχείρησης είναι γεμάτος με κόσμο, με ορισμένους θαμώνες να κάθονται και να απολαμβάνουν το φαγητό και τα κοκτέιλ του beach bar, ενώ οι ξαπλώστρες τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στην θάλασσα είναι άδειες και αποκλεισμένες με κορδέλες.


Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:10

Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί ενημερωτικό σημείωμα τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, στο οποίο αναφέρεται πως «ο παρών χώρος έχει σφραγισθεί από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’ λόγω αυθαίρετης κατάχρησης αιγιαλού – παραλίας και θαλάσσιου χώρου. Απαγορεύεται η είσοδος και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα».


Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες, καθώς προχθές το μεσημέρι οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση όπου διαπιστώθηκε η παράνομη κατάληψη αιγιαλού και η εγκατάσταση 19 μεταλλικών κατασκευών εντός της θάλασσας.

Στην συνέχεια ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, συντάχθηκε η έκθεση αυτοψίας με το αντίστοιχο πόρισμα, η πράξη άμεσης απομάκρυνσης καθώς και η διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας και οικονομικής δραστηριότητας του χώρου που παράνομα είχε καταληφθεί.

Αποφασίστηκε η εν λόγω επιχείρηση να διενεργηθεί τις πρωινές ώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί όχληση στους λουόμενους και στην συνολική τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.

Ρόδος beach bar

Πλέον, η διαδικασία προβλέπει:

Πρώτον, την έκδοση του σχετικού προστίμου εντός της ημέρας το οποίο με βάση τον νέο αυστηρό νόμο που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες, ανέρχεται στο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε ο επιχειρηματίας για ένα έτος αν είχε συνάψει σύμβαση.

Δεύτερον, την άμεση απομάκρυνση- εντός 48 ωρών- όλων των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων καθώς και τα κινητά στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών με ευθύνη του επιχειρηματία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε την ευθύνη απομάκρυνσης την αναλαμβάνει ο Δήμος.

Τρίτον, για τα μεταλλικά στοιχεία θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης εντός των επόμενων ημερών.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το έχω ξαναπεί και το υπογραμμίζω. Ας το καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως αυτοί που νομίζουν ότι θα μας ξεγελάσουν και ότι μπορούν να περιφρονούν τον νόμο: όπως κάναμε πέρυσι, όπως κάναμε σήμερα στη Ρόδο, έτσι θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Νομιμότητα παντού! Και κανένα τερτίπι δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτή η χώρα καλύτερη».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου, της ΕΛΑΣ, της οικονομικής αστυνομίας, στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμεναρχείου Ρόδου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στο ακέραιο χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις ως προς τις προβλέψεις του νόμου.

Το κάλεσμα για πάρτι

Την ίδια ώρα, μόλις χθες (06/06), η επιχείρηση ανακοίνωσε με σχετική κοινοποίηση στα social media πως διοργανώνεται πάρτι για σήμερα, το οποίο, όπως φαίνεται, πραγματοποιείται κανονικά και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το χρονικό

«Λουκέτο» μπαίνει στις 20 Ιουνίου από τον δήμο της Ρόδου, στο beach bar του νησιού καθώς διαπιστώθηκαν μία σειρά από παραβάσεις ακόμη και σε περιοχή που απαιτείται άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε.

Νωρίτερα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αλλά και της απόφασης του δήμου,  με τους σερβιτόρους να παραδίδουν παραγγελίες, σχεδόν… κολυμπώντας, για δεύτερη χρονιά.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:05
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:07
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:19

Η απόφαση του δήμου

«Σε γενόμενο έλεγχο από Αστυνομικούς Υπηρεσίας μας, η επιχείρηση βρέθηκε να λειτουργεί καθ’ υπέρβαση αυτής, έχοντας προβεί σε προγενέστερο χρόνο στην κατασκευή έμπροσθεν του καταστήματος, εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας, δαπέδου με μπετόν και πλακάκι, διαστάσεων 25μ. επί 15μ. περίπου, στεγαζόμενο με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων καθώς και δεύτερη κατασκευή δαπέδου-επιπέδου με μπετόν και πλακάκι στην δεξιά πλευρά του καταστήματος που συνδέεται με 4 σκαλοπάτια με την πρώτη, διαστάσεων 45μ. επί 7μ. , στεγαζόμενη με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων κι έχοντας αναπτύξει επί αυτών συνολικά 37 τραπέζια και 150 καρέκλες προς εξυπηρέτηση πελατών. Η συνολική έκταση των κατασκευών αυτών είναι περί τα -690- τ.μ..

Στερούνταν σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιολογίας για την νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτει τροποποίηση των όρων λειτουργίας (επέκταση) του εν λόγω καταστήματός λόγω ανάπτυξης εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας».

Σε έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «για την εγκατάσταση και λειτουργία του καταστήματος ουδέποτε χορηγήθηκε ούτε θα ήταν δυνατόν να χορηγηθεί έγκριση από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας υπό τις παρούσες συνθήκες, εφόσον έχει προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας, προβαίνοντας χωρίς έγκριση σε εκτεταμένες μόνιμες επεμβάσεις και διαμορφώσεις και εγκαθιστώντας σε μεγάλη έκταση αυθαίρετες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και της ισχύουσας νομοθεσίας περί αιγιαλού».

Η απόφαση του δήμου της Ρόδου για τη σφράγιση του καταστήματος αναρτήθηκε στη Διαύγεια:

Παράλληλα, πριν δημοσιευθεί η απόφαση του δήμου, είχε πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου, στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τυχόν παραβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης τους.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος μαζί με την λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με το Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου