«Τον πέταξαν στον δρόμο σαν κουρέλι, σαν σάκος απορριμμάτων, παρότι η σύζυγός του εκλιπαρούσε τον εργοδότη να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα, αλλά και για μία βάναυση εκμετάλλευση. Φτάνει πια»
Κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος ενός Ινδού εργάτη γης, τον οποίο φέρεται να εγκατέλειψε στον δρόμο βαριά τραυματισμένο, με ακρωτηριασμένο χέρι, ο εργοδότης του για να αποφύγει τυχόν προβλήματα με τον νόμο.
Ο Σάτναμ Σινγκ τραυματίστηκε τη Δευτέρα ενώ εργαζόταν με ένα συσκευαστικό μηχάνημα σε φάρμα στη Λατίνα, μια αγροτική περιοχή κοντά στη Ρώμη όπου εργάζονται πολλοί Ινδοί μετανάστες.
Ωστόσο, αντί ο εργοδότης του να τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο, μετά από ώρα αποφάσισε να τον πάει σπίτι του.
Ο 31χρονος που είχε μεταναστεύσει στην Ιταλία με τη σύζυγό του πριν από τρία χρόνια, φέρεται να εγκαταλείφθηκε με ακρωτηριασμένο χέρι στον δρόμο, έξω από το σπίτι του, στο Μπόργκο Σάντα Μαρία.
Η σύζυγός του ήταν αυτή που κάλεσε την αστυνομία. Ο βαριά τραυματισμένος άνδρας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο Ιταλός εργοδότης του βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα για ανθρωποκτονία, παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο περιβάλλον εργασίας και μη παροχή βοήθειας.
«Σαν να μην αρκούσε το φρικιαστικό ατύχημα, ο Ινδός εργάτης αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, εγκαταλείφθηκε κοντά στο σπίτι του» καταγγέλλει η Λάουρα Κάουρ, αξιωματούχος του συνδικάτου Flai Cgil,
Σφοδρές αντιδράσεις
«Τον πέταξαν στον δρόμο σαν κουρέλι, σαν σάκο σκουπιδιών, παρότι η σύζυγός του εκλιπαρούσε τον εργοδότη να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα, το οποίο από μόνο του είναι ήδη ανησυχητικό, αλλά και για μία βάναυση εκμετάλλευση. Φτάνει πια» πρόσθεσε.
Η Λατίνα είναι ως περιοχή γνωστή για την εκμετάλλευση των μεταναστών. Σύμφωνα με την Καούρ, ο Σινγκ δούλευε με ωρομίσθιο πέντε ευρώ, χωρίς σύμβαση εργασίας. «Οι ξένοι εργάτες εξακολουθούν να είναι αόρατοι, στο έλεος βίαιων εργοδοτών, συχνά Ιταλών» κατήγγειλε η ίδια.
Η υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Μαρίνα Καλντερόνε, καταδίκασε το συμβάν ως «πραγματική πράξη βαρβαρότητας», εκφράζοντας την ελπίδα πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
«Ήττα για τον πολιτισμό» αποκάλεσε τον τρόπο που η εργοδοσία μεταχειρίστηκε τον εργάτη της το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να απαλλαγεί η Ιταλία από τις λεγόμενες «αγρο-μαφίες» που λυμαίνονται την αγορά εργασίας των μεταναστών.
Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή για την πάταξη κάθε μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης», παραδεχόμενος πως «πρόκειται για μια τραγωδία που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους και στην οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου