Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 27, 2024

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κρεμάνε παπούτσια σε ηλεκτρικά καλώδια

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γίνει μια κάπως δημοφιλής πηγή αστικής γοητείας. Οι άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές στολίζονται με μπάλες με έντονα χρώματα, γιατί μερικές φορές κρέμονται από αυτές κομμάτια δέντρων ή γιατί τα πουλιά λατρεύουν να τις χρησιμοποιούν ως στέκι.
 Ενώ αυτά τα μυστήρια έχουν έτοιμες εξηγήσεις, ένα άλλο φαινόμενο χρησιμότητας δεν έχει: Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν συχνά ζευγάρια παπούτσια να κρέμονται από καλώδια ρεύματος;


Η Lauren Cahn του Reader’s Digest αποκάλυψε μερικούς πιθανούς λόγους και δεν είναι όλοι καλοήθεις. Μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι τα παπούτσια μπορεί να είναι ένα σήμα ότι υπάρχει δραστηριότητα συμμοριών σε μια δεδομένη γειτονιά. Το να δένετε τα κορδόνια των παπουτσιών μεταξύ τους και να τα πετάτε πάνω στα καλώδια είναι μια μορφή ότι σου ανήκει η περιοχή.


Εύλογο; Σίγουρα. Αλλά η Cahn δεν μπόρεσε να βρει κανένα αστυνομικό τμήμα που να το επιβεβαιώνει. Ωστόσο, μια ιστορία του 2015 από το WBEZ στο Σικάγο ανέφερε πως ένα «υψηλόβαθμο μέλος» των Bloods επιβεβαίωσε τη θεωρία, λέγοντας ότι η ρίψη παπουτσιών είχε σκοπό να ειδοποιήσει αντίπαλες συμμορίες. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι τα παπούτσια θα μπορούσαν να σημαδεύουν ότι κάποιος είχε σκοτωθεί ή «τον έβγαλαν από τα παπούτσια του». Άλλες ιστορίες απηχούν την ιδέα ότι τα παπούτσια θα μπορούσαν να είναι ένα αυτοσχέδιο μνημείο.


Μια παρόμοια εξήγηση είναι ότι τα παπούτσια είναι ένα είδος διαφήμισης σε καταναλωτές παράνομων ναρκωτικών, ότι δηλαδή υπάρχουν ναρκωτικά στην περιοχή. Σε αντίθεση με τη θεωρία των συμμοριών, αυτή έχει αξιοπιστία σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ. Επειδή είναι διφορούμενο, σε αντίθεση, ας πούμε, να τοποθετήσουν μια μεγάλη πινακίδα "Αγοράστε εδώ ναρκωτικά”, είναι πιθανό οι έμποροι να είναι πρόθυμοι να "διαφημιστούν" με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.


Άλλες πηγές δεν ανέφεραν τίποτα περισσότερο από αταξίες ανηλίκων. Τα παιδιά μπορεί να πετάξουν τα παλιά παπούτσια ως μια ήπια μορφή βανδαλισμού ή πιθανώς για να ανταγωνιστούν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.


Η πιο αθώα εξήγηση; Ότι είναι απλώς μια ιεροτελεστία. Ένας αρθρογράφος για το Hidden City Philadelphia έγραψε το 2012 ότι η πρακτική ήταν κοινή τη δεκαετία του 1970 ως ένας τρόπος απόρριψης παλαιών ή ξεπερασμένων αθλητικών παπουτσιών. Επειδή ορισμένες σειρές είχαν πολλά ζεύγη, φάνηκε ότι το πέταγμα ήταν συχνά μιμούμενο τη συμπεριφορά των παιδιών.


Πιο πρόσφατα, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν παρατήρησαν ότι η πράξη ήταν απλώς μια ανάμνηση της αποφοίτησής τους. Παπούτσια κρέμονται από τα καλώδια κοντά σε ενοικιαζόμενες φοιτητικές κατοικίες και μερικά έχουν γραμμένα ονόματα αποφοίτων και ημερομηνίες.


Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για το πέταγμα των παπουτσιών. Μπορεί, ωστόσο, το φαινόμενο να βρίσκεται σε παρακμή. Το Σικάγο, για παράδειγμα, έλαβε περισσότερα από 1100 αιτήματα για αφαίρεση των παπουτσιών το 2008. Αυτοί οι αριθμοί είχαν μειωθεί κατά 71% μέχρι το 2014.


Όποιο και αν είναι το κίνητρο για να τα πετάξετε, τα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο διακοπής της απόδοσης του ηλεκτρικού αγωγού. Συχνά, οι εταιρείες ικανοποιούν τα αιτήματα για να τα κατεβάσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου