Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 21, 2024

Πράσινη σαλάτα με καλαμάρια σοτέ και σουσάμι

Γλυκοπικάντικη σάλτσα, πολλά λαχανικά και λαχταριστά καλαμάρια σοτέ. Αυτή είναι σαλάτα!



Αυτά τα καλαμάρια σαλάτα με 262 Kcal/μερίδα είναι και light και πεντανόστιμα. Με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Β2 και Β12 και υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες, τα καλαμάρια δίνουν το κύριο διατροφικό στίγμα αυτής της συνταγής. Τα λαχανικά με τα βιοενεργά συστατικά τους και το σουσάμι με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ολεϊκό (μονοακόρεστο) και λινολεϊκό οξύ (ω6) συμπληρώνουν ένα ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα!- Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος


Υλικά

Μερίδες: 4
  • 1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα το καθένα σε 2-3 κομμάτια
  • 300 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες της αρεσκείας μας, χοντροκομμένες
  • 10 ελιές μαύρες, χοντροκομμένες
  • 4 πιπεριές τουρσί, χοντροκομμένες
  • 4 ραπανάκια, σε φετάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα 60 ml χυμός λεμονιού

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο + 3 κουτ. σούπας επιπλεόν για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • 5 ίνες κρόκου Κοζάνης
  • 60 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία
  • ΣάλτσαΓια να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με καλαμάρια σοτέ και σουσάμι πρώτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  • Σαλάτα

  • Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες με τις ελιές, τις πιπεριές, τα ραπανάκια.
  • Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σάλτσας και ανακατεύουμε απαλά.
  • Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, τον δυόσμο και την πάπρικα και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν τα καλαμάρια. Αν τα ψήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.
  • Τα βάζουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σος.
  • Ρίχνουμε τα καλαμάρια στο μπολ με τη σαλάτα, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου